Abbas Sayar'ın 'Yılkı Atı' adlı eserinde söz dizimi
Syntax of the work called 'Yılki Atı' wri̇tten by Abbas Sayar
- Tez No: 415575
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İMDAT DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Abbas Sayar, Kelime, Kelime Grubu, Cümle, Söz Dizimi, Abbas Sayar, Word, group of words, sentence, syntax
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
İnsanoğlu, dille düşünür, dille hisseder; yaşadıklarını, düşündüklerini, hissettiklerini konuştuğu dilden yararlanarak başkalarıyla paylaşır. Bu yönüyle dil, millî kültürün ve kimliğin oluşmasında son derece önemli bir işlev üstlenir. Kültür ve sanat etkinlikleri, dille gerçekleştirilir. Tecrübeler, kültürel ürünler, bilimsel buluşlar; kuşaktan kuşağa dille aktarılır. Hiçbir dil, ilk ortaya çıktığı zaman ki hâlini aynen devam ettirmez. Her dil zamana ve dilin konuşulduğu coğrafyaya bağlı olarak birtakım değişikliklere uğrar. Bu değişiklikler lehçe, şive, ağız gibi terimlerle ifade edilir. İşte bu noktada canlı varlık olan dilin gelişiminin izlenmesi önemli, hayati bir zaruriyettir. Dilin gelişim dönemlerinde vücut bulmuş eserleri ve yazarlarını, şairlerini incelemek, dilimiz için çok önemlidir. Dilin önemli unsurlarından kelime grupları ve cümle derin bir şekilde incelenerek bir yazarın üslubuna ve düşünce dünyasına ulaşabiliriz. Biz de bu amaçla dilimize roman, şiir ve öyküleriyle ile hizmet etmiş olan Abbas Sayar'ın“Yılkı Atı”adlı eserini incelemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Human being thinks and feels with a language. He shares his feelings, thoughts, and memories by his mother tongue. In this way the language has an important role to make its national culture and identity. The cultural and art occasions take place by means of the language. Experiences, cultural factors and scientific inventions are transferred from generation to generation. No language can keep its origin without changing. Each language can have some changes depending on its time and place where it is spoken. These changes can be defined as accents dialect or lingo. At this point, following the improvement of language which is alive is important and vitally a must. Examining the writers and their works during this period is very important. We can reach the style and perspective of a writer by examining the important element of his word groups and sentences. Therefore we have tried to examine“Yılkı Atı”written by Abbas Sayar who serves our language with his poems, novels and stories.