Abbas Sayar'ın 'Çelo' romanının söz varlığı
The vocabulary of Abbas Sayar's novel Çelo
  1. Tez No: 511993
  2. Yazar: SAYED HASSAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. SEZER ÖZYAŞAMIŞ ŞAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Söz varlığı, Köy edebiyatı, Çelo, Abbas Sayar, Vocabulary, Village literature, Çelo, Abbas Sayar
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
Dilin anlatım yolu özelliğinin bir göstergesi olan söz varlığı, bir dili konuşan milletin kavramlar dünyasının, maddi ve manevi kültürünün, dünya görüşünün bir yansıtıcısıdır. Bu çalışmada Abbas Sayar'ın“Çelo”romanında Türk dilinin söz varlığını nasıl kullandığı, hangi unsurlara romanında yer verdiği tespit edilerek Abbas Sayar'ın bir romancı olarak Türkçedeki söz varlıklarından hangi unsurları, ne şekilde, ne sıklıkta kullandığını tespit etmek ve köy hayatını, köy insanını esas alarak romanlar yazan Abbas Sayar'ın Türkçenin ölçünlü dilinde yer almayan bölgesel kullanımlarını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Çalışmamız, Abbas Sayar'ın Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri, Söz Varlığının Kapsamı ve İçerdiği Ögeler ve Abbas Sayar'ın“Çelo”Romanının Söz Varlığı olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmamız neticesinde Türkçenin gücünü ve zenginliğini yansıtan söz valıkları tespit edilmiştir. Tespit edilen bu söz valıkları, Türkçenin geniş söz varlığının ortaya konulmasına katkıda bulunacağı beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Vocabulary, a demonstration of the language's way of expression, is a reflection of the world of concepts, material and spiritual cultures, the worldview of a language-speaking nation. In this study, it was determined that Abbas Sayar used the vocabulary of the Turkish language in his novel“Çelo”and found out which elements he used in his novel, and to determine what elements, how and how frequently Abbas Sayar used as a novelist from Turkic words and how he used the village life, It is aimed to reveal the regional uses of Abbas Sayar, who writes novels based on his people, which are not in the standard language of Turkish. Our study consists of three parts;“Abbas Sayar's life, his literary personality and works”,“Vocabulary scope and the elements included in it”and“Abbas Sayar's ”Çelo“ Novel's vocabulary”. As a result of our study, the words reflecting the strength and richness of Turkish have been determined. It is expected that these vocabulary will contribute to the presentation of the vocabulary of the Turkish language.