Dil, kültür ve tarih bağlamında Tanzimat sonrası basınla beraber yaşanan modernleşmeye dair inceleme
A research about the modernization after the Tanzimat reform era in terms of language, culture and history together with press
- Tez No: 415595
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM ÜLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Sosyoloji, Linguistics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Dil, kültür, tarih, Tanzimat, basın, modernleşme, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, Language, culture, history, Tanzimat Reform Era, press, modernization, Turkish Radio Television Association
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
İnsanların kolektif yaşama ihtiyacı karşılıklı olarak iletişime geçme sonucunu doğurmuştur. Bu şekilde ortaya çıkan dil, nesilden nesile bilgi ve tecrübe aktarım aracı olarak kültürü yaratmış ve zaman içerisindeki devinimleri ise tarih kavramının içerisinde yer almıştır. Bir toplumun bir daha geri döndürülemeyecek bir biçimde geleceğe aktarılması olan kalkınmanın gelişmişlik düzeyi göstergelerinden biri olan modernleşme ise bu üç sacayağının kesişim kümesinde yer alan bir olgu olup bu üç sacayağının üzerinde şekillenmektedir. Bu tezin amacı Tanzimat dönemi sonrasında dil, kültür ve tarih olgularının basınla beraber yaşanan modernleşme kapsamında evrimi ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun modernleşme üzerine olası etkisini açıklamaktır. Tezde öncelikle bu öğeler önce sırası ile açıklanmış ve etkiler analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The need of collective life have result in mutual communication among people. Language, which emerges in this way, has created culture, that transfers knowledge and experiences from one generation to another and this kinesis has taken place in the concept of history. Modernization, an indicator of level of development, is located at the intersection of these three pillars set and is constructed on these pillars. The main purpose of this thesis is to express and clarify possible effects of language, culture and history after Tanzimat Reform era in the content of modernization explode with press and Turkish Radio Television Association. In the thesis, first the items mentioned above have been explained by order and then the possible effects have been analyzed.