Doğu Karadeniz Bölgesindeki seçmen davranışlarının 1991-2011 yılları arası incelenmesi
1991-2011 year between the course of conduct of voters in the Eastern Black Sea
- Tez No: 415594
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM ÜLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Seçmen Davranışı, Doğu Karadeniz Bölgesi, Genel Seçimler
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Siyaset kavramına baktığımızda, en geniş anlamda, insan hayatını düzenleyen genel kuralları yapmak, değiştirmek ve korumak için gerçekleştirilen faaliyetlerdir. Seçimlerdeki en önemli faktör de seçmendir. Demokratik rejimlere baktığımızda üç düzeyde siyasal katılımın gerçekleştiğini ifade edebiliriz. Bireysel katılım, grup düzeyinde gerçekleşen katılım ve bireylerin maddi veya manevi ihtiyaçlarını karşılama amaçlı katılım olduğunu ifade edebiliriz. Seçmen davranışı, bireyin yurttaşlık bağıyla bağlı olduğu ülkesinde yapılan seçimlere, ülkeyi belirli bir süre yönetecek olan yönetici kadroyu belirlemek amacıyla katılarak sergilediği davranış türüdür. Seçmen davranışını etkileyen unsurlarını; seçmen memnuniyeti, seçmenin güven ve öz güven düzeyi, bilgi araştırması, algılanan risk, fikir liderliği ve parti sadakati olarak sıralayabiliriz. Seçmen davranışını belirleyen diğer etmenleri ise şöyle sıralayabiliriz; yaş ve cinsiyet, yerleşim birimi, eğitim meslek ve gelir düzeyi, değerler kimlikler ve sosyal gruplar, ideoloji, algılar, Sosyo kültürel etmenler, aile geçmişi ve oy verme davranışı, sektörler ve sosyal sınıflar, sorunlar, politikalar Bu çalışmada, 1991-2011 yılı dâhil olmak üzere yapılan 6 genel seçime katılan siyasi partiler ve aldıkları oy oranları Doğu Karadeniz Bölgesi olarak ayrıntılarıyla ele alınmış olup, bu süreçte ortaya çıkan kitle partilerine yönelik seçmen davranışları ideolojik temelde irdelenmeye çalışılmış ve 1991-2011 yılları arası seçmen davranışlarının nasıl bir seyir izlediğine dair bulgulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Looking at the concept of politics, in the broadest sense, to make general rules governing human life, are the activities undertaken to modify and maintain. The most important factor is the voters in the elections. We can say that we look at the democratic regime occurred three levels of political participation. Individual participation, taking place at the group level and individual contributions of property, or we can say that the purpose of meeting the spiritual needs of participation. Voting behavior, choices made by the individual countries of citizenship is connected, is the kind of behavior exhibited by participating countries in order to determine who will manage the team manager for a certain period. The factors influencing the voting behavior; satisfaction of voters, voter's confidence and self-confidence, knowledge research, perceived risk, can be listed as the idea of leadership and party loyalty. Other factors influencing the voting behavior are as follows; age and sex, the residential, educational profession and income level, the values identities and social groups, ideologies, perceptions, socio-cultural factors, family history, and voting behavior, sectors and social classes, issues, policies In this study, the political parties made the 6 participating in the general election, including the years 1991 to 2011 and received their share of the vote Eastern Black Sea is discussed in detail in the area, the voting behavior for the mass party during this process an attempt to explicate the basic ideological and 1991-2011 years between voters how is given to evidence that follow a course of conduct. KeyWords: Voter Behavior, Eastern Black Sea Region, General Elections