Niğde geleneksel çocuk oyunları ve halkbilimsel incelemesi
Ni̇ğde traditional children's games and fokloric survey
  1. Tez No: 415613
  2. Yazar: İLKNUR DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel, çocuk, oyun, Niğde, halkbilim, Traditional, children, games, Niğde, ethnology
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 283
Özet
Çocuk oyunları kültürümüzün geçmişten günümüze gelen bir parçasıdır. Çocukların, yetişkinlerin hayatını taklit ettikleri bazen de hayal dünyalarıyla zenginleştirdikleri bu oyunların gelecek nesillere aktarılabilmesi ve geleneksel oyunların unutulmaması bu çalışmamızın asıl amacıdır. Bu amaçla Niğde ve yöresinde oynanan geleneksel çocuk oyunları bu çalışmada bir araya getirilmiştir. Oyunlarda katılım, mülakat, anket ve gözleme dayalı yöntemler kullanılmıştır. Çalışmada oyun kavramı, çocuk oyunları hakkında genel bilgiler verilmiştir. Türk çocuk oyunlarının tarihi hakkında kısa bir bilgi, Türk çocuk oyunları ve Niğde çocuk oyunları üzerine yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Yapılan derlemeler sonucunda tezin içindeki 266 oyun tarafımızdan tespit edilmiştir. Niğde yöresine ait oyunların yer aldığı yazılı kaynaklardan aldığımız oyunlarla birlikte tezin içinde 349 oyun vardır. Bu oyunlar; adlandırılmalarına, oyuncu çeşidine, araçlarına, sahasına, zamanına, rolüne, rol dağıtımına, sözlü oyun formüllerine, kurallarına, hareketlerine, cezalarına ve ödüllerine göre incelenmiştir. Niğde yöresine ait geleneksel oyunlarla ilgili sınıflandırma yapılarak metinler verilmiştir. Geleneksel oyuncak örnekleri de oyunların metinlerinde tanıtılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Children's games are the part of our culture from past to present. The main aim of this study to make these children's games, which children imitate the lives of adults and enrich their imagination, convey to the future generation and to provide these traditional games not to be forgotten. There fore the children's games in Niğde and around were put together.The methods used in this study were participation in plays, interview, survey and observation . In the study , general information about chidren's games and the consept of the game was given. In addition to this, general information about the studies on the history of Turkish children's games and children's games in Niğde. As a result of this thesis, 266 plays were identified. There are 349 plays in thesis with the plays, belonging to Niğde area, researched in written sources. These games were examined according to their names, types of players, tools, areas, times, roles the distribution of roles, verbal formulas of the games rules, movements, rewords and punishments. Texts were given by classifying the traditional games in Niğde. In texts, traditional toys are also described.