İktisadi düşünce tarihinde T.B.Veblen
T.B.Veblen in the hi̇story of economi̇c though
  1. Tez No: 415614
  2. Yazar: ŞEYMA BOZKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLIHAN NAKİBOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: T.B.Veblen, Kurumsal İktisat, Neoklasik İktisat, Kurum, T.B. Veblen, Institutional Economy, Neoclassic Economy, Institution
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
T.B.Veblen, iktisadi düşünce tarihinde kurumsal iktisat okulu ile yer edinmiş bir iktisatçıdır. Amerikalı olan iktisatçı Veblen, sanayi devrimi ve sonrasında Amerika'da gelişen kapitalizm Veblen'i içinde yaşadığı topluma yabancılaştırmıştır. Veblen'in iktisatçı olmasının yanı sıra aynı zamanda sosyolog olmasının etkisi ile sanayi devriminin doğurduğu toplumsal sorunlar dikkatini çekmiştir. Sosyo-ekonomik sorunlardan hareketle Veblen Amerikan ekonomisine hâkim olan kapitalizmi eleştirerek kurumsal iktisadın düşünsel temellerini oluşturmuştur. Bu sebeple sanayi devrimin yaşandığı dönemde genel kabul görmüş olan yerleşik iktisadın dönemin sorunlarına çözüm bulamaması, yerleşik iktisadın teorilerinin gerçek hayattan kopuk varsayımlara dayanan soyutlukta olması Veblen'in eleştirilerine zemin hazırlamıştır. Veblen, yerleşik iktisadın ve Amerikan ekonomisinin eleştirileri ile düşünce dünyasını oluşturmuştur. Çalışmalarına, felsefesine uygun teoriler geliştiremiş sağlam bir temel oluşturamamıştır. Bu yüzden geliştirmiş olduğu kurumsal iktisadın bir eleştiri iktisadı olmaktan öteye gidemediği iktisat bilimcilerince sürekli dile getirilmiştir. Sağlam bir teorik çerçevenin oluşturulamaması kurumsal iktisadın bir eksikliği olsa da bu eksikliğin kurumsal iktisadın yok sayılmasına gerekçe olamaz. Kurumsal iktisat yerleşik iktisadın dikkate almadığı yok saydığı konuları gündeme getirmiş, iktisat biliminin ilgi alanını genişletmiş ve toplumsal gerçeklere dikkat çekerek çözüm bulmaya çalışmıştır.“İktisadi Düşünce Tarihinde T.B.Veblen”isimli yüksek lisan tez çalışmasında amaç, iktisadi düşünce tarihinde kurumsal iktisat okulu olarak yer alan düşünce okulunun anlatılmayan, düşünce tarihi kitaplarına kısa bir bilgi olarak aktarılan yönleriyle birlikte Amerikalı iktisatçı T.B.Veblen'in iktisat bilimine katkılarını anlatmaktır. Böyle bir çalışmanın seçilmesinin amacı, iktisadi düşünce tarihinde hak ettiği ilgiyi göremeyen Veblen'in iktisadi düşünce dünyasına bağlı olarak hazırladığı bilimsel yayımlarının değişen dünya düzeninde dikkate değer olmasını sağlayacak düzeyde olmasıdır. Veblen'in yaşadığı ekonomik düzende dile getirdiği iktisadi düşüncelerinin günümüz ekonomik düzeninde de faydalanılabilir olması ve geçmiş, günümüz ve geleceğe önemli bir miras bırakabileceği düşüncesi olmuştur. Bu düşünceden hareketle,“İktisadi Düşünce Tarihinde T.B.Veblen”isimli yüksek lisans tez çalışması, T.B.Veblen'in iktisat öğretisine teorisyen olarak kazandırdığı kavramlar, düşünsel gelişimi, teorilerini hangi düşünsel gelişim yapısı üzerinde inşa ettiğini, günümüz teorilerini nasıl etkilediğini ve Veblen'in iktisadi dünyasının bir öğreti olarak günümüze ne gibi bir ışık tutma işlevi olduğunu daha rahat bir şekilde Veblen ve öğretilerini anlamamız açısından önemli olmaktadır. İktisadi düşünce tarihinde Veblen, geçmiş, günümüz ve geleceği bağlayan bir köprü görevi kurması açısından iktisadi düşünce dünyasına önemli bir miras bırakmıştır.
Özet (Çeviri)
T.B.Veblen is an economist who takes part in the history of financial area with institutional economics school. Capitalism, developed in America during Industry Revolution, made him stranger to the society. Social problems take his interest with the effect of being both socialist and economist. According to the social-economic problems, Veblen criticises capitalism that dominates American Economy and forms a basis to institutionalfinancial thinking. That permanent economy couldn't find a solution to the social problems and its theories weren't related to reality, prepared the ground for he criticises of Veblen at the time of the Industry Revolution. Veblen creats his own type of economic thought via the criticises of permanent financial and American Economy. He couldn't develop proper theories for his works and philosophy and couldn't form a basis. That's why financial scientists always mentioned that his institutional economics movement became just as a critisism economy. Not developing a proper theory is lack of the institutional economics movement and it doesn't mean that institutional economics movement is absent. It makes the subjects that permanent economy is not interested in a current issue and try to find some solutions drawing attention to the social relaties. The purpose of the post graduate thesis called“T.B.Veblen in the History of Economy Thought”indicates both the contributions of Veblen to economy an the aspects of institutional economics school that are not mentioned. The purpose of this chosen work is the scientific publications of Veblen that couldn't draw attention they deserved, worth to be considered in changing world order. It is understood that Veblen's financial thoughts are useful in our modern day economy and hand down a fundamental legacy to the past, now and future. According to this thought, the thesis called“T.B.Veblen in the History of Economic Thought”and the concepts that he gains to he area of economy as a theorist, makes clear that how intellectual improvement concepts effect our modern day theories and sort out economy. Thanks to these theories, we understand Veblen's thoughts clearly. He, in the history of economic thought, has an important role in the connection of the past, now and future and hands down a great legacy to the area of financial thought.