Türkiye'de firma değerleme yöntemleri ve firma değerini etkileyen faktörler
Firm valuation methods and the factors that affect firm values in Turkey
- Tez No: 415615
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYBERK NURİ BERKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Firma Değerlemesi, Finansal Analiz, Firma Değeri, Firma Valuation, Financial Analysis, Firm Value
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Firma değerinin doğru tespit edilmesi, hisse senedi piyasasında varlıkların yönetiminden sorumlu kimseler için büyük öneme sahiptir. Firma değerini etkileyen faktörlerin bilinmesi hem firma yöneticilerinin değerleme konusunda doğru sonuca ulaşmasına hem de yatırımcının yatırım yapacağı firmanın gerçek değerini doğru tespit etmesine yardımcı olur. Bu tez çalışmasında, firma değerleme ana hatlarıyla beraber incelenerek, en yaygın kullanılan firma değerleme yöntemleri;“Değerleme ve Firma Değeri Kavramı”,“Firma Değerlemesinde Kullanılan Finansal Analizler”ve“Firma Değerini Etkileyen Faktörler”incelenmiştir. Bu tez çalışmasında firma değerlemede kullanılan yöntemler üzerine yapılmış araştırmaların incelenmesi sonucu hazırlanmaya çalışılmıştır. İncelemesi yapılan değerleme yöntemleri farklı değişkenler kullanmasından dolayı, değerlemenin sonuçları birbirinden farklı çıkmaktadır. Bu sebepten dolayı firma değerlemesinde yapılan uygulamalarda en doğru sonucu elde etmek için gerçeğe en uygun değişkenlerin kullanılması gerekmektedir. Farklılık gösteren bu değişkenler ile en doğru değeri tahmin edebilmek için firma değerlemesinde kullanılan birçok yöntem bu çalışmada ayrıntılı olarak incelenmiştir. Firma değeri, değerlemenin yapıldığı dönemi ilgilendirir, yapılan değerleme nihai bir sonuç içermemektedir. Değerleme yapılırken önemli olan elde edilen sonuç değil bu değerlemenin yapıldığı zaman diliminin ve araştırma yönteminin önemli olduğu bu çalışmada ortaya konmuştur. Değerlemede kullanılan parametreler ve girdilerin doğruluğunun yanında, değerlemede kullanılacak yöntemlerin doğru tercih edilmesi de değerlemenin sonucun doğru tahmin edilmesi açısından çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
Determining the correct value of the company has a great importance for people who are responsible for the management of the assets in the stock market. Knowledge of the factors affecting firm value helps the company managers to reach the right conclusion in the valuation and the investors to detect the real value of the companies in which they invest. In this study, the most widely used company valuation methods, namely,“Valuation and Firm Value Concept”,“Company Valuation used in Financial Analysis”and“Affect Firm Value Factor”are analyzed along with the valuation of the company. In this thesis, the company has tried to prepare the examination of research with the help of the methods used in the valuation. Due to the use of different variables, the results of each valuation method differ. Therefore, the most appropriate variables should be chosen in order to achieve the most accurate results. Many different methods are discussed in detail in this study to estimate the valuation of the company with the right values of these variables. Firm value pertains to the period of valuation and the valuation does not include the final result. The fact that valuation is not important while the time period and the research methods through which results are obtained matter has been demonstrated in this study. Besides the accuracy of the parameters and inputs used in the valuation process, the correct choice of method to be used in the valuation is also very important to obtain an accurate estimate of the results of the valuation.