İkdam gazetesi 1918 yılı (İnceleme ve seçilmiş metinler)
İkdam Newspaper in 1918, review and selected texst
  1. Tez No: 415616
  2. Yazar: ADEM KURUÇAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMİS KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Journalism, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mütareke Dönemi, Osmanlıca Gazeteler, İkdam, Ahmet Cevdet Oran, Türk Basın, Türk Edebiyatı, Armistice Era, Ottoman Newspapers, İkdam, Ahmet Cevdet Oran, Turkish Press, Turkish Literature
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 857
Özet
5 Temmuz 1894 tarihinde basım hayatına başlayan İkdam gazetesi, ilk baskılarında siyasî ve bilimsel gazete olarak tanınır. 1894 – 1961 yılları arasında farklı isimler altında 12517 yayın yapan İkdam gazetesi basın hayatımızın uzun ömürlü gazetelerinden biri olmayı başarmıştır. İkdam gazetesinde günlük haberlerin yanı sıra edebiyat, eğitim, bilim, siyasî, ekonomik, ziraat ve ilmî alanlarda yaptığı yayımlarla okurların dikkatini çekmiştir. Dönemin önemli yazarlarına sayfalarını açan gazete yukarıda sıraladığımız konularda kamuoyunu bilgilendirerek ülkenin kalkınması yönünde faaliyetlerde bulunmuştur. İkdam'ın 1918 yılındaki (7504 - 7862) sayıları arasında edebiyata, tarihe, eğitime, iktisada, ziraata, modaya ve teknolojik gelişmelere dair çok sayıda makale ve fıkranın yayınlanması basın hayatımızda çok özel bir yerinin olduğunun göstergesidir. Bu tez üç bölümden oluşmaktadır. İnceleme adını verdiğimiz birinci bölümde İkdam'ın şekil ve muhteva özellikleri üzerinde durulmuştur. Bunun yanı sıra yazılı malzemenin bütün başlıkları tablo şeklinde verilmiştir.“Tahlili Fihrist”adını verdiğimiz ikinci bölümde yazılı malzemenin sistematik bir fihristi yapılmıştır.“Seçilmiş Metinler”bölümünde ise araştırmacılar için yardımcı olacağına inandığımız metinler, konu çeşitliliğine de dikkat edilerek seçilmiş ve günümüz harflerine aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
İkdam newspaper starting its life of press on 5 July 1894 defined itself as political and scientific newspaper in its first prints. Between 1894 - 1961, it managed to be one of the long life newspaper of our press life publicating 12517 volume with different names. Besides announcing daily news to readers, it also tried to inform the readers on the isines of literature, education, scientific, political, economy, agriculture and religious draming and to support the country for reaching prosperity. In 1918, among the volumes between (7504 - 7862) of İkdam newspaper, there were some literature, history, education, economy, agriculture, fashion and idea produced works. This thesis is formed by three sections. In the first section named“research”the shape and content of İkdam newspaper are focused on. Furthermore, all headlines of the written materials are given in a chart.