15-16 yaş arası genç kızlarda egzersizin obezite ve bazı motorik parametreler üzerindeki etkisi
15-16 years between obesity and exercise influence on some motor parameters in young girls
- Tez No: 415617
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. C. BERKAN ALPAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Egzersiz, Obesity, Exercise
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Yapılmış olan bu çalışmanın amacı 15-16 yaş arası genç kızlarda egzersizin obezite ve bazı motorik parametreler üzerindeki etkisini belirlemektir. Çalışmanın evrenini 2013-2014 eğitim öğretim yılında Aksaray İli'nde yaşayan öğrenciler oluştururken, araştırmanın örneklemini de 2013-2014 eğitim öğretim yılında Aksaray İli'nde yaşayan ve araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 19 adet denek 15-16 yaş obez genç kız ile 18 adet kontrol grubu 15-16 yaş genç obez kız oluşturmaktadır. Öğrencilerin ailelerinden görüşmeler yapılarak izinler alınmış olup, ölçümler yaz tatilinde alınmıştır. Araştırmaya katılan deneklerin yaşları 15,57±0,69 yıl, boyları 161,10±5,37 cm; kontrol grubu öğrencilerinin yaşları 15,66±0,48 yıl, boyları da 160,33±4,89 cm olarak ölçülmüştür. Araştırma kapsamında deneklere hedef kalp atım sayılarının %40- %60'i şiddetinde 8 hafta, haftada 4 gün, 30 dakikalık koş-yürü egzersizden başlayarak, haftada 11 dakika artırmalı olarak 90 dakikaya kadar egzersiz yaptırılmıştır. Antrenmanın bölümlerinde denge ve kendi vücut ağırlıklarıyla yapılan kuvvet çalışmalarına da yer verilmiştir. Antrenmanın şiddeti Karvonen Metoduna göre belirlenmiş olup, antrenman öncesinde 10 dakika ısınma, antrenman bitiminde 5 dakika soğuma egzersizleri yaptırılmıştır. Her antrenman sonunda kalp atım sayıları ölçülerek, hedef kalp atım sayısına ulaşıp ulaşmadığı tespit edilmiştir.Kontrol grubu öğrencilerine ise herhangi bir antrenman tekniği uygulanmamış olup, denek grubuyla birlikte ilk ölçümleir olınmış olup, ikinci ölçümlerinde 8 hafta sonra alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre deney grubu öğrencileri ile kontrol grubu öğrencilerinin öntest ölçümlerinden yağ kütleleri (FATMASS) (p=,007), maksimum istemli ventilasyon (MVV) (p=,027) ve bacak kuvvetleri arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p=,041). Grupların sontest ölçümlerine göre de kilo (p=,002), yağ oranı (FAT%) (p=,004), yağ kütleleri (FATMASS) (p=,000), biceps (p=,002), bel çevresi uzuluğu (p=,001), kalça çevresi uzunluğu (p=,003), otur uzan (p=,022) ve bacak kuvvetleri arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p=,005).
Özet (Çeviri)
This study conducted purpose of the exercise in young girls between 15-16 years of age to determine the effect on obesity and some motor parameters. The study population of the 2013-2014 academic year in the Aksaray creating students studying in the province, studying in the province of Aksaray in the academic year in 2013-2014 training the sample of the research and who agreed voluntarily participate in the study 19 subjects 15-16 years of age 18 with obese young girl young obese girls aged 15-16 constitute the control group. Interviewing students let their families are taken, measurements were taken in the summer holidays. The ages of the subjects participating in the study 15.57 ± 0.69 years, height 161.10 ± 5.37 cm; age 15.66 ± 0.48 years in the control group students, 160.33 ± 4.89 cm in height were also measured. Research subjects covered by the 40% target heart rate of 60% severity in 8 weeks, 4 days a week, starting from the 30-minute run-walk training was built up to 90 minutes of exercise a week should increase as 11 minutes. The training department and the balance held by their own body weight strength exercises also are included. The intensity of training is determined by the Karvonen Method, a 10-minute warm-up before training, a 5-minute cool-down exercises at the end of the training was built. Each training at the end of measuring the heart rate, the target heart rate identified as likely to reach its edilmiştir.kontrol group of students has not received any training technique is the first measure Olin was with groups of subjects were taken after 8 weeks of the second measurement. Experimental groups according to the survey students with a control group of fat mass from students pretest measurements (FATMASS) (p =, 007), maximum voluntary ventilation (MVV) (p =, 027) and no significant difference was found between leg strength (p =, 041) . Weight according to final test measurements (p =, 002), fat (FAT%) (p =, 004), fat mass (FATMASS) (p =, 000), biceps (p =, 002), waist circumference and length with ( p = .001), hip circumference length (p =, 003), extends sit (p =, 022) and no significant difference was found between leg strength (p = .005).