The Anatolian railway employees (1888-1914)
Anadolu demiryolu çalışanları (1888-1914)
  1. Tez No: 415622
  2. Yazar: PINAR SÜT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULHAMİT KIRMIZI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Emek Tarihi, Anadolu Demiryolu Çalışanları, Geç Dönem Osmanlı Çalışma Hayatı, Ottoman Labor History, Anatolian Railway Employees, Working Life in the Late Ottoman Period
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tez Osmanlı İmparatorluğu'nda 1888 ve 1914 yılları arasında Anadolu demiryolu işçilerinin siyasi konjonktür çerçevesinde ve emek perspektifinden çalışma hayatlarına odaklanmaktadır. Çalışma hayatı ile ilgili verileri, emek örgütünün kurulması ve karşılaştığı zorluklar, protesto ve grevler ve işçiler ve devlet arasındaki uzlaşmayı incelemek için birinci ve ikincil el kaynaklara dayanmaktadır. Temel hedef, demiryolu işçilerinin çalışma koşullarını, işçilerin karşılaştığı salgın hastalıklar ve adam kaçırma gibi olağanüstü durumları ve bunların çalışma hayatı üzerindeki olumsuz etkisini vurgulayarak tartışmaktır. Çalışma hayatı incelenirken iş yerinin özellikleri ve önemi, siyasi konjonktür ve devletin emek politikaları birbirini etkileyen güçler olarak düşünülmelidir. Bu tezde ele alınan konulardan biri de hükümetin, grev karşıtı kanun olan Tatil-i Eşgal Kanununun (1909) hazırlamasının temel saiği Anadolu demiryolu çalışanlarının 1908'de yaptığı grevdir. Demiryolu çalışanlarının örgütlenme gücü ve bunun diğer sektörlerdeki işçilere etkisi hükümetin demiryolu işçilerinin grevine verdiği önemle düşünülmelidir. Bu tezin temel iddialarından biri Osmanlı tarihini aşağıdan yukarı perspektifi ile ve işçilerin bakış açısından yazmaktır. Bu yüzden bu çalışma, sadece uluslararası ve yerel politik durum ve konjonktüre değil, aynı zamanda bu zamana kadar araştırmacılar ve tarihçilerin uzun süreli ihmalini telafi etmek için demiryolu işçilerinin çalışma hayatına ışık tutmaktadır. Bu çalışma, Osmanlı demiryolları tarihi ve Osmanlı emek tarihi ile ilgili mevcut boşluğun doldurulmasına yardımcı olmak amacındadır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the working conditions of the Anatolian Railway Company employees within the framework of political conjuncture and from a labor perspective in the period between 1888 and 1914, in the Ottoman Empire. It relies on primary and secondary sources to examine the working conditions, the establishment of the labor organization and the challenges it faced, protests and strikes, and the issue of reconciliation between the state and workers. The central goal of the thesis is the discussion the working conditions of the railway workers including such exceptional situations as contagious diseases and incidences regarding the abduction of workers, and the negative effect of these conditions on work life. The characteristics and the importance of the workplace, the political conjuncture, and the labor policy of the government should be considered as interactive forces when examining working life. Another issue addressed in this thesis is the main motive of the government in preparing the Strike Law of 1909, which was an antistrike legislation was the strike of the Anatolian railway employees in 1908. The organizational power of the railway employees and its effects on other workers in other sectors need to be considered regarding the importance the government distributed to the railway employees' strike. One of the main assertions of this thesis is the need to write Ottoman history from a bottom up perspective and from the viewpoint of workers. Thus this study sheds light on not only the international and domestic political situation and conjuncture, but also the lives of the railway workers in order to make up for the long negligence of researchers and historians in this regard so far. This study aims of making a contribution to the efforts to fill the gap that currently exists regarding the history of the Ottoman railways and Ottoman labor history.