The military in Egypt (1798-2013): The genealogy of the militant functional group in the secular age
Mısır'da ordu (1798-2013)
- Tez No: 415623
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Mısır'da Ordu, sivil askeri ilişkiler, güç ve direniş, Egypt, the military in Egypt, civil military relations, power and resistance
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Modern Türkiye Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu tez modern emperyal güce direnişi sorunsallaştırmaktadır. İşlevsel bir zümre olan Mısır ordusunu ele alarak, ordunun Batı denetim matrisinin önemli bir muhafızı olduğunu tartışmaktadır. Batı Avrupa literatüründeki sivil-asker ilişkilerini gözden geçirdikten sonra bu tez şu sonuca varmaktadır: bu literatür tarihsel açıdan anakronik, sosyolojik açıdan demode, politik açıdan anlaşılmaz bir literatürdür. Bu tez, 2013 askeri darbesinin, geç 17. yüzyıl ve 18. Yüzyıla kadar geriye yaslanmadan anlaşılmayacağını tartışmaktadır. . Bu nedenle, bu tez 1798'daki Fransız emperyal işgalinden itibaren askeri zümrenin soyağacını dört aşamada tetkik etmektedir. İlk olarak, modern disipliner güç Mısır'a yerleştirilmiş, paradigma değişikliğiyle birlikte İslam bir referans çerçevesi olarak yerinden edilmiştir. Buradan itibaren Mısır seküler dönemine girmiş ve yönetici elitler Mısır'ın tek işlevsel zümresi olmuştur. İkinci olarak, İngiltere'nin işgali Mısır'ı tamamen Osmanlı Devleti'nden ayırarak ve seküler ılımlı bir milliyetçilik yarattığı Mısır'da bölgeselleştirilmiş kurumlarıyla (Cromer'in otomatonu) ayrı bir bölge kurarak İngiltere, Fransa'nın misyonunu devam ettirmiştir. Ancak, Kahire Yangını vakıası kolonyal bir tarzda kurulan devletin başarısızlığının sinyallerini vermesine rağmen, üçüncü aşamada Amerika destekli Nasır'ın darbesi Cromer'in bozulan otomanonunu onarmış ve yeniden uygulamaya koymuştur. Nasır sosyal organizasyon için bir yapı olan kolonyal şekilde inşa edilmiş ulus devlete sıkı sıkıya tutunmuş ve uyguladığı zulümlerle Mısırlıları“Sefiller”e dönüştürerek sürekli olarak Cromer'in otomanonunu ikame etmeye çalışmıştır. Dördüncü olarak, bu tez Cromer'in otomatonun Amerikan yeniden oryantasyonu ile ilgilenmektedir, niçin gizli CIA-Nasır ilişkisi kör bir Amerika-Mısır stratejik ilişkisine dönüştü, Mısır askeri ve ekonomik açıdan nasıl Amerika'ya bağlandı, Amerika'nın subay cumhuriyetinin kurulmasındaki rolü, bu subayların ekonomik imparatorluğu nasıl kuruldu ve onların işlevsel zümresi izolasyon ve sızma vasıtasıyla kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis problematizes resistance to modern imperial power. By addressing the Egyptian military as a functional group, this thesis argues the military is the indispensable guardian of the Western Matrix of control. Reviewing the Western literature on civil-military relations, the thesis concludes this literature is historically anachronistic, sociologically obsolete, and politically opaque. Beginning with the 2013 coup, this thesis argues we could not understand this coup unless we trace it back to the late 17th and 18th centuries. Thus, this thesis examines the genealogy of the militant functional group since its beginning after the French imperial invasion in 1798 and through four phases. First, modern disciplinary power was implanted in Egypt, and Islam was displaced as a frame of reference, together comprising the weltanschauung upheaval. From that moment Egypt entered its secular age, and its ruling elite became a mere functional group. Second, the British invasion proceeded the French mission by completely detaching Egypt from the Ottoman state and creating Egypt as a territorial space with territorialized institutions (Cromer's automaton), in which the British created a system of secular benign nationalism. However, although the Cairo Burn signaled the failure of the colonially created state, in the third phase the American Nasser's coup restored and reinstalled Cromer's broken automaton, Nasser clung to the colonially created nation state as a structure for social organization, and kept trying to drive Cromer's automaton by absolute oppression turning the Egyptians into“Misrables”. And fourth, this thesis tackled the American reorientation of Cromer's automaton, why the secret CIA-Nasser relation turned into a blunt American-Egyptian strategic relation, how Egypt was militarily and economically tied to the US, the American role in the development of the officers' republic, how this officers' economic empire was constructed, and their functional group was established through isolation/seclusion and infiltration/ubiquity.