Militarism and welfare efforts in the Middle East: A fuzzy set qualitative comparative analysis
Ortadoğu'da militarizm ve refah politikaları
- Tez No: 415621
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET FATİH AYSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Ortadoğu, militarizm, sosyal politika, siyasi ekonomi, Middle East, militarism, social policy, political economy
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Sosyal refah çabaları konusunda birçok Ortadoğu ülkesi ile gelişmiş dünya arasında keskin bir farklılaşma gözlenirken, bu ülkerler kendi aralarında da bu konuda ciddi farklılıklar sergilemektedir. Bu çalışma, Ortadoğu ülkerlerinde sosyal refah çabalarının zayıf olmasına neden olan siyasi-ekonomik faktörlere odaklanmaktadır, ve bu faktörler arasında özellikle militarizm ile ilgili olanlar çalışmanın ana konusunu teşkil etmektedir. Bu konuyu ele alırken Bulanık Küme Niteliksel Karşılaştırmalı Analiz metodundan faydalanılmaktadır. Bu karşılaştırma için veri uygunluğu ve tezin ana konusuyla alakasına göre sekiz adet vaka seçilmiştir. Bunlar sırasıyla Cezayir, Mısır, Ürdün, Lübnan, Fas, Suriye, Tunus ve Yemen'dir. Bu analiz için oluşturulan model yedi koşul değişkeni ve iki sonuç değişkeninden oluşmaktadır. Sosyal refah harcamalarının toplam hükümet harcamaları içindeki payı ve sosyal güvenlik kapsamı sosyal refah çabalarının iki alternatif göstergesi olarak modele dahil edilmiştir, ve bundan dolayı bu iki sonuç değşikeni için iki farklı analiz yürütülmektedir. İki analizden elde edilen sonuçlar militarizm ile sosyal refah çabaları arasında negatif bir ilişki öngören hipotezleri destekler niteliktedir. Çoğunlukla yüksek askeri harcamalar, yüksek askeri personel oranı ve hükümet ile askeriye arasındaki karşılıklı bağımlılık gibi militarist özelliklerin yokluğu yüksek düzeyde sosyal refah çabaları ile birlikte gözlemlenmektedir. Bu çalışma niteliksel bir özellik taşıdığından her bir koşul değişkeninin sonuç değişkeni üzerindeki net etkisine dair bir açıklama getirmemektedir. Bununla birlikte, bu çalışma militarizm ile sosyal refah arasındaki ilişkiyi açığa çıkarmaya çalışacak olan daha ileri düzey çalışmalarda değişken seçimine yardımcı olacak ön bir çalışma olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Most of the Middle Eastern countries display a stark contrast with the developed world in terms of welfare efforts, but they also have qualitative differences among themselves. This study sheds light on the political economic conditions leading to good and poor welfare efforts in the Middle East, but with a particular emphasis on those having to do with the militaristic aspects of states. The analysis of causal relationships between different configurations of conditions and welfare efforts by states is carried out with a systematic method of inference making called the Fuzzy Set Qualitative Comparative Analysis (fsQCA). For this comparison eight Middle Eastern countries - Algeria, Egypt, Jordan, Lebanon, Morocco, Syria, Tunisia, and Yemen - are selected based on their relevance to the topic and the availability of data. The model includes seven condition variables and two outcome variables. Social expenditure as of central government expenditure and social security coverage are both included as indicators for welfare effort, thus two separate fsQCA analyses are implemented with these two outcome variables. Outputs of the fsQCA analyses support the hypotheses asserting negative relationship between militarism and welfare efforts. Mostly, the absence of militaristic aspects such as high military expenditure, high amount of armed forces personnel and praetorian relationship between the military and the government are associated with good welfare efforts. Since this is a qualitative study, it does not provide explanation about the net effects of each variable on the outcome. However, it could serve as a preliminary study that provides insights to future research about some spurious and significant factors.