The emergence of think tanks and mediator intellectuals in Turkey
Türkiye'de düşünce kuruluşlarının ve arabulucu entelektüellerin doğuşu
- Tez No: 415630
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİM ARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Düşünce kuruluşu, entelektüel, alan, arabuluculuk, entelektüel üretim, siyasa, Think Tank, intellectual, field, mediation, intellectual production, policy
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışma Türkiye'de düşünce kuruluşlarının ortaya çıkışını ve gelişimini alan analizi perspektifinden ele almaktadır. Düşünce kuruluşlarının hızla yayılmasına ve etkilerinin artmasına karşılık, Türkiye'de bu kurumların gerek tarihsel gerekse günümüzdeki etkileri üzerine çok az vaka çalışması yapılmıştır. Düşünce kuruluşu araştırmacılarıyla yapılan on dört derinlemesine mülakat, birinci elden gözlemler, ikincil kaynaklar ve tasviri istatistiksel veri seti gibi kaynaklara dayanan bu tez, hem düşünce kuruluşlarının tarihsel gelişimiyle ilgili açıklayıcı bir çerçeve çizmeye hem de alanın günümüzdeki manzarasını betimlemeye çalışarak önemli bir boşluğu doldurmayı hedeflemektedir. Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanlarında çalışan araştırmacıların bu alanda yaptığı araştırmaların kahir ekseriyetinden farklı olarak, bu çalışmada geliştirilen yaklaşım düşünce kuruluşları alanındaki bilgi üretiminin dinamikleri ve entelektüel müdahalelerin analizine özel bir önem atfederek nesnesini entelektüeller sosyolojisi bağlamında kurmaya çalışmaktadır. Söz konusu tarihsel analize göre, ilk düşünce kuruluşları 1960'larda ortaya çıksa da, bu kuruluşların alan benzeri bir uzam karakteri kazanmaları 1990'ların ortalarına tekabül etmektedir. Düşünce kuruluşları alanının doğuşunun aynı zamanda kendine has bir entelektüel icra tarzı (arabuluculuk) ve muayyen bir bilgi üretim faaliyetinin (siyasa bilgisi) ortaya çıkışıyla eş zamanlı olarak gerçekleştiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the rise and development of think tanks in Turkey over the past five decades from a field-analytical perspective. In spite of the rapid growth and increasing effects of think tanks, few case studies have been conducted on the historical and current influences of these institutions in Turkey. Based on fourteen in-depth interviews with staff members of various think tanks, first hand observations, secondary resources, and descriptive statistical data, this dissertation aims to fill the void by presenting both a historical outline and present day landscape of the think tank field. As distinct from the large part of the existing literature on think tanks in political science and international relations, this analysis presented here also attaches particular importance to understand the dynamics of knowledge production as well as the modes of intellectual intervention that think tanks undertake, relocating the issue in the sociology of intellectuals. The historical analysis argues that although the earliest think tanks outcropped in the 1960s, think tanks began to exhibit field-like properties in the mid-1990s. It follows that the proliferation of think tanks was accompanied by the emergence of a specific kind of intellectual conduct, the“mediation”, along with the rise of a particular type of knowledge production, the“policy knowledge”.