Pathologizing the unknown: A cross-cultural study of the hair-pulling disorder
Bilinmeyeni hastalıklaştırma: Kıl yolma bozukluğunun kültürlerarası incelemesi
- Tez No: 415631
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU KAYAALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Sosyoloji, Psychiatry, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: trikotilomani, ortak-üretim, molekülerleşme, bilim ve teknoloji çalışmaları, amatör uzmanlık, Türkiye, trichotillomania, co-production, molecularization, science and technology studies, lay expertise, Turkey
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez, psikiyatride trikotilomani olarak geçen kıl yolma bozukluğunun patolojik söylemlerini bilim ve teknoloji çalışmaları perspektifiyle Türkiye ve Amerika bağlamları üzerinden analiz etmeyi amaçlamaktadır. Psikiyatristler, psikologlar, hastalar ve aileleri ile gerçekleştirilen yarı-yapılandırılmış mülakatlar, dünyanın en büyük sivil toplum örgütü olan Trikotilomani Bilgi Merkezi'nin her yıl düzenlenen konferansında katılımcı gözlem ve iki ülkede de yer alan online dayanışma gruplarında gerçekleştirilen sanal etnografi yoluyla psikolojik bir hastalık olarak trikotilomaninin ortak-üretim (co-production) süreci incelenmiştir. Her ne kadar Amerika'daki uzmanlar ve hastalar trikotilomaniyle ilgili daha çok bilgi sahibi olsalar da, iki ülkedeki hastaların bilinçli ve sistemli bir tedaviden ziyade deneme yanılma yöntemine maruz kaldıkları gözlemlenmiştir. Hala tam olarak anlaşılamamış psikolojik bir bozukluk olarak trikotilomani, uzmanlar tarafından ısrarla moleküler düzeyde incelenmektedir ve henüz etkili bir tedavisi bulunamamıştır. Trikotilomani Bilgi Merkezi, ünlü HIV hasta örgütü ACT UP gibi kanıta dayalı aktivizme (evidence-based activism) başvurarak amatör uzmanlık (lay expertise) oluşturmaktansa, trikotilomaniyi popüler hale getirmeye ve hastalar arasında gelecekte yapılacak olan araştırmalar için umut vaadetmeye odaklanmaktadır. Trikotilomaninin çok yönlü ve kültürlerarası analizini ortaya koyan bu tez, psikolojik bozuklukların sosyal ve materyal dünya tarafından nasıl ortak üretildiğinine ışık tutmaktadır ve günümüzde psikolojik bozuklukların psikiyatri, genetik ve nöroloji alanlarının kesişiminde maruz kaldıkları molekülerleşme sürecinin canlı bir örneğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the pathological discourses of“hair-pulling”disorder, known in psychiatry as trichotillomania, in two different contexts: Turkey and the United States, through the perspective of science and technology studies (STS). By conducting semi-structured interviews with psychiatrists, psychologists, patients and their families, participant observation at the annual conference of the Trichotillomania Learning Center, the biggest patient organization for trichotillomania around the world, and virtual ethnography in online support groups at both contexts, the co-production of trichotillomania as a psychological disorder is examined. My findings demonstrate that although experts in the U.S. are well-informed on trichotillomania and hair-pullers improve their knowledge through Trichotillomania Learning Center, patients are being treated with the same manner of categorizations, regardless of the context, and are subject to tr(ial-and-error)eatments rather than treatments. As a contested psychological disorder, trichotillomania is persistently analyzed by scientists at the molecular level, which still has not led to a possible treatment. Rather than constructing lay expertise by getting involved in the evidence-based activism like the famous patient organization ACT UP for HIV, Trichotillomania Learning Center focuses on popularizing trichotillomania and generating hope among the patients for the success of future research. Through multi-sited ethnography and cross-cultural analysis of trichotillomania, this thesis provides insight into the co-production of psychological disorders by both the social and material world, and puts forward a vivid example of the molecularization of psychological disorders at the crossroads of psychiatry, genetics and neuroscience at the present time.