Between Turkishness and Kurdishness: Social cohesion of Central Anatolian kurds
Türklük ve Kürtlük arasında: Orta Anadolu kürtlerinde sosyal uyum
- Tez No: 415639
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT YEĞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Orta Anadolu Kürtleri, Orta Anadolu, Kürtlük, sosyal uyum, Central Anatolian Kurds, Central Anatolia, Kurdishness, social cohesion
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Modern Türkiye Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma Orta Anadolu Kürtlerinin sosyal, kültürel ve siyasal hayatındaki tekrarlayan motifleri ve bu motifler ile Kürt kimliğini kuşatan Türklüğün etkisine nasıl maruz kaldığını göstermeye çalışmaktadır. Bu amaç doğrultusunda ve bölgedeki Kürt nüfusun varlığının kökenlerini anlamak için, çalışmanın ilk aşamasında Orta Anadolu'da İmparatorluk ve Cumhuriyet dönemleri boyunca devam eden Kürt iskanının tarihsel arka planı incelenmiştir. İkinci aşamada, Orta Anadolu Kürtlerinin kendi toplulukları içerisindeki ve diğer topluluklarla arasındaki uyum ve dışlanmanın boyutu hakkında ipuçları veren sosyal etkileşimin imkanları ve sınırlılıklarını anlamak için, Orta Anadolu Kürtleriyle yarı yapılandırılmış, araştırmacı ve vakıf temsilcileriyle de yapılandırılmamış mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın bir parçası olarak uygulanan saha araştırması, Paul Bernard'ın sosyal, kültürel ve siyasi alanlardaki uyumu ölçen ve üç boyut altında isimlendirilen sınıflandırmasına göre çerçevelendirilmiştir: 1) Tanıma/Ret: Sosyal ilişkiler hakkındaki deneyimler, hisler, beklentiler, tercihler ve endişeler ile ilgilenmektedir. 2) Aidiyet/İzolasyon: Etnik sınırların unsurları tarafından şekillendirilen ortak değerleri içermektedir. 3) Meşruluk/Gayrimeşruluk: Politik ve kurumsal kuruluşlarla olan ilişkilerle ilgilenmektedir. Bu çalışmanın temel argümanı, Orta Anadolu Kürtlerinde etnik sınırların Kürtlüğün unsurları tarafından olduğu kadar Türklüğün unsurları tarafından da şekillendirildiği, yani iki grup arasında bir yere konumlandırıldığıdır.
Özet (Çeviri)
This study tries to display patterns in the political, social and cultural lives of Central Anatolian Kurds and how these patterns and Kurdish identity are impacted by surrounding influences of Turkishness. In accordance with this purpose and to understand the roots of the existing Kurdish population in the region, the first phase of this study has examined the historical background of Kurdish settlement in Central Anatolia through the Imperial and Republican periods. In the second phase, semi-structured interviews with Central Anatolian Kurds and non-structured interviews with researchers and members of foundations were conducted to demonstrate the possibilities and limitations of social interactions with other groups as well as within the Central Anatolian Kurdish community, which give clues about their cohesion/exclusion level. Field work held as a part of this study is framed by Paul Bernard's classification of measuring cohesion in social, cultural, and political aspects under three dimensions named as 1) Recognition/Rejection: Dealing with experiences, feelings, expectations, preferences, and concerns about social relations; 2) Belonging/Isolation: Touching upon shared values shaped by elements of ethnic contours; and 3) Legitimacy/Illegitimacy: Interest in relations with political and institutional foundations. The main argument of this study is that ethnic contours of Central Anatolian Kurds have been shaped by elements of Turkishness as well as Kurdishness, placing this group in-between two ethnicities.