İttihad-ı Muhammedi Cemiyeti
The Committee of Muhammedi Union
- Tez No: 415699
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İttihad-ı Muhammedi Cemiyeti, Derviş Vahdeti, Volkan Gazetesi, Meşrutiyet, 31 Mart Olayı, Committee of Muhammedi Union, Dervish Vahdeti, Volkan Newspaper, Constitutional Monarchy, 31 March Incident
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
İttihad-ı Muhammedi Cemiyeti, İkinci Meşrutiyet döneminde kurulup faaliyet gösteren İslamcı siyasi bir cemiyettir. Kuruluşunu uzun bir mücadelenin ardından 3 Nisan 1909'da, İstanbul'da Ayasofya Cami'nde okutulan bir mevlitle resmi olarak gerçekleştirmiştir. Cemiyetin kurucusu Derviş Vahdeti, yayın organı ise Volkan Gazetesi'dir. II. Meşrutiyet döneminde, iktidarda bulunan İttihat ve Terakki'ye karşı güçlü bir muhalefet sergileyen cemiyet, yayın organı Volkan aracılığı ile hükümeti ve İttihat ve Terakki Cemiyeti'ni sert bir şekilde eleştirmiştir. Cemiyetin kurulmasından kısa bir süre sonra İttihat ve Terakki Cemiyeti'ni etkisiz hale getiren 31 Mart Olayı gerçekleşmiştir. Askerlerin subaylarına karşı ayaklanmasıyla başlayan olaylar, kısa süre içerisinde toplumun geniş kesimlerine yayılmış, ayaklanma ancak Selanik'ten gelen Hareket Ordusu tarafından bastırılabilmiştir. Olaydan sorumlu tutulan Derviş Vahdeti, cemiyet üyeleri ve ayaklanmayla ilgisi bulunan herkes kurulan Divan-ı Harbi Örfi Mahkemelerince yargılanmıştır. Olay sonrası Meşrutiyet karşıtı görülen İttihad-ı Muhammedi Cemiyeti kapatılırken, Derviş Vahdeti, halkı hükümete karşı kışkırtma ve isyana teşvik etme gerekçesiyle 31 Mart Olayı'nın baş sorumlusu olarak Divan-ı Harb-i Örfice idam edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Committee of Muhammedi Union is an Islamic political party which was established and got into the act in the second constitutional period. Its foundation officially took place in 3th April, 1909 after a long struggle done with a ceremony in Ayasofya Mosque, İstanbul. The founder of this party was Dervish Vahdeti while media organ was Volkan Newspaper. The party dissenting another powerful community in charge, Party of Union and Progress, in the second constitutional period has criticized Comitee of Union and Progress and the government via Volkan Media. In a short time period after the party's foundation, 31 March Incident which neutralization Comitee of Union and Progress broke out. The incidents started with soldier's rebellion against their officers ana spread all over the country in a short span of time. These riots could merely have got under control by an Operation Army from Selanik. Dervish Vahdeti who was thought to be in charge and everyone who could have a relationship with the events was judged by committee members and Court Martial and Court Tacit. After the riots, Committee of Muhammedi Union which was opponent to constitutional monarchy was closed down and Dervish Vahdeti was condemn to death by Court Martial and Court Tacit on the grounds that he was the first responsible person for these riots after 31 March Incidents and he was accepted to encourage the public to make riots against government.