Türk Medeni Hukukunda aile başkanının sorumluluğu
Responsibility of family chief in Turkish Civil Law
  1. Tez No: 415711
  2. Yazar: AYŞE BAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ev düzeni, Aile Başkanı, Kusursuz Sorumluluk, Haksız Fiil, Kurtuluş Kanıtı, House order, family chief, absolute liability, tortious act, proof against negligence
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Aile başkanı, Türk Medeni Kanunu, 367 ve devamı maddelerinde, aile halinde bir arada yaşanmakta olan evin düzenini sağlamakla yükümlü kılınmış ve bu hususta yetkileri ve görevlerle donatılmıştır. Bu düzenlemeler kapsamında, gözetime muhtaç aile üyesinin üçüncü kişilere haksız fiili neticesi vermiş olduğu zararlar, kurtuluş kanıtı getirememesi durumunda aile başkanı tarafından tazmin edilecektir. Aile başkanının sorumluluğunun doğumu için aile üyesinin ya da aile başkanının kusuruna ihtiyaç duyulmayacaktır. Tez çalışmamızda aile başkanının kusursuz sorumluluğu, bu sorumluluğun doğumuna yol açan genel ve özel şartlarla birlikte inceleme konusu yapılmış ve şartların gerçekleşmesi halinde ödenecek olan tazminat konusunda açıklamalarda bulunulmuştur. Bu yapılırken Yargıtay kararlarıyla birlikte mümkün olduğu kadar yabancı yargı kararları ve içtihatları da ele alınmaya çalışılarak kapsamlı bir çalışma yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish Civil Code, in its art. 367 and following, charged the family chief with responsibility to organize order of a house in which members live as a family and granted him/her with authority and duties on this matter. Within the scope of these regulations, damages that caused by the family member which needs to be watched over shall be compansated by the family chief, in case he/she has not come up with an proof against negligence. In our thesis we explained absolute liability of family chief with its special and general conditions that cause this liability, and compensations that needs to be paid in case those conditions arise. While doing this we tried to study comprehensively by discussing supreme court decisions along with foreign court decisions and judicial opinions as possible.