Kurumsal yönetim anlayışı ile KOBİ'lerin büyüme ve şirket özellikleri arasındaki farklılıkların incelenmesi
The corporate governance understanding, analysis of differences between and operating characteristics of SMEs
- Tez No: 415742
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ RIZA İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Kobiler, Büyüme, Corporate governance, SMEs, Growth
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Kurumsal yönetim en yalın anlatımla, bir işletmenin yönetimi ve yönetim organlarının denetimi olarak tanımlanabilir. Şirket skandalları, özelleştirmeler, krizler, birleşme ve satın almalar ile globalleşme kurumsal yönetimin önem kazanmasına neden olan etkenlerdendir. Kurumsal yönetim işletmeler açısından faaliyetlerini sürdürebilmesi, ülke ekonomisi açısından ise sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın sağlanması yönünden önemlilik arz etmektedir. Sürekli olarak büyüyen bir ekonomik yapı içinde işletmelerin en azından aynı oranda büyümeleri, mevcut konumlarını muhafaza etmeleri gerekmektedir. Bu bakımdan KOBİ'lerin; kurumsal yönetim ve büyüme stratejileri adına yapılan düzenlemeleri, konu hakkındaki gelişmeleri ve uygulamaları takip etmesi gerekmektedir. Bu hususlar dikkate alınarak Sivas ili Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren KOBİ'lerde kurumsal yönetim anlayışı ile büyüme ve şirket özellikleri arasındaki farklılıkların incelenmesi adlı bir araştırma yapılmış olup ulaşılan anket verileri frekans analizleri ve ki-kare testi ile yorumlanmıştır. Sivas Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren KOBİ'lerin kurumsal yönetime bakış açılarının olumlu olduğu ve kurumsal yönetim anlayışının, işletmelerin büyümesi ve şirket özellikleri ile arasında anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Corporate governance, the company's management and governing bodies is defined as the control. Corporate scandals, privatization, crises, mergers and globalization is one of the factors causing the increasing importance of corporate governance and acquisitions. Corporate governance, in terms of the company can continue its activities, while the economy of the country is important in terms of ensuring sustainable economic development. Growing up in an economic structure, at least at the same rate of growth of enterprises, they are required to maintain their current position. SMEs in this regard; regulations on behalf of corporate governance and growth strategies, developments, and applications on the subject is required to follow. This study was conducted a survey on institutionalization and growth of SMEs. Survey results were reviewed by frequency analysis and chi-square test. The survey results were reached in a statistically significant difference.