Türkiye'de İslami feminizm sorunsalı
Islamic feminism problem in Turkey
  1. Tez No: 415747
  2. Yazar: AYŞE BETÜL TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Ataerkillik, Postmodernizm, Din, Toplumsal Cinsiyet
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
İslamcı feminizm siyasi bir harekettir; bu yüzden İslamcı feministler de erkek hegemonyasına karşı çıkarak dini yorumlarda erkek egemenliğinin arındırılmasını savunarak toplumsal, siyasi alanda feminist yorumun olması gerekliliği üzerinde durur. Kadın Müftü, kadın Diyanet İşleri Başkanı, kadın İmam, mecliste kadın erkek milletvekili oranının eşitlenmesi ve Kur'an-ı Kerim'in feminist yorumu için taleplerde bulunur. Çünkü erkek hegemonyasını içeren bir tefsir Müslüman olan ya da olmayan, kadın ya da erkek olan herkes için problem teşkil etmektedir. Bu yüzden, yapılan çalışmada Türkiye'de İslami feminizm sorun olarak ele alınmış ve İslamcı feminist yazarlar ışığında Türkiye'deki İslamcı feminizm analiz edilmiştir. Türkiye'deki İslamcı feminizmin uzun soluklu seyri ele alınarak İslami feminizmin Türkiye'deki kadınların sorunlarına ne gibi çözümler getireceği ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Islamic feminism is a political movement; therefore Islamic feminists are aganist the domination of men and defend the existence of feminist comment in social and political areas. It demands woman Mufti, woman director of religious affairs, woman Imam, the equal portion of man and woman in the parliment and the feminists comment in the interpretation of Qur'an. Because the interpretation of Quran including the domination of men means problem both for women and men, muslim and non muslim. So, in tihis academic study Islamic feminism in Turkey come up with as a problem and under the guidence of Islamic feminists writer Islamic feminism ın Turkey was analyzed. Islamic feminism's progress in Turkey was examined and aimed to about the Islamic feminism find solution fort he womens pronlems in Turkey. Keybords: Feminizm, Patriarch, Postmodernizm, Religion, Social Gender