Sivas ili temel sektörlerinin girdi-çıktı yöntemiyle analizi
The input-output analysis method of sivas basic industry
  1. Tez No: 415746
  2. Yazar: AHMET SEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA GÖKALP GÖKTOLGA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, İşletme, Econometrics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: girdi-çıktı analizi, yapısal analiz, kilit sektörler, input-output analysis, structural analysis, key sectors
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Girdi-çıktı analizi ekonominin ana sektörleri arasında ki ilişkileri bölgesel ve ulusal düzeyde analiz etmede kullanılan bir yöntemdir. Analizi yapılan bölgede ileriye yönelik amaç belirlemede ve tahminlerde bulunup karar verme sürecinde önemi büyüktür. Çalışmamızda Sivas ilinde bulunan organize sanayi bölgesinin temel sektörleri arasında ki yapısal ilişkiler incelenmiştir. Bu nedenle analizi gerçekleştirmek için öncelikle girdi-çıktı analizinin tanımı yapılmıştır. Kullanılan materyal ve yöntem tanıtılmıştır. Daha sonra Sivas ilinin ve SOSB' nin yapısı birincil ve ikincil kaynaklardan elde edilen veriler eşliğinde yorumlanmıştır. Bu kısımda bölgenin istihdam, sosyo-ekonomik yapı, nüfus ve eğitim durumu incelenmiştir. Sivas ilinin Türkiye genelinde istihdam sıralamasında 55. ve işsizlikte ise ise 21. sırada yer alması yapılan analizin önemini bir kez daha vurgulamıştır. Araştırma bulguları bölümünde ise anket tekniği ile elde edilen veriler değerlendirilmiştir. 2015 yılında yapılan bu araştırma da toplamda 58 işyeri ile anket düzenlenerek 2014 yılı içerisinde ki mali yılı araştırılmıştır. İşyerlerinin bulunduğu sektörler itibariyle girdi-çıktı tablosu için ISIC ( Internatiol Standart Industrial Classification ) revize 4 kriterlerine uygun 8 sektörde toplulaştırılmıştır. Oluşturulan model de bulunan sektörler ise tarım-gıda ve ormancılık, madencilik, tekstil, plastik ve cam, metal sanayi, tıp-kozmetik ve kimya, mobilya, yapı-inşa şeklindedir. Araştırmanın yapısal analiz kısmında SOSB için oluşturulan 8 sektör tek tek incelenerek il içerisindeki öneminden bahsedilmiştir. Daha sonra SOSB'nin endüstriyel işlemler tablosu oluşturulmuştur. Leontief matrisi bulunarak; üretim, istihdam, gelir ve ithalat çoğaltanları hesaplanmıştır. Hesaplamalar sonucunda üretim çoğaltan sektörün tarım-gıda-orman, istihdam çoğaltan sektörün madencilik, gelir çoğaltan sektörün ise tıp-kozmetik-kimya olduğu bulunmuştur. Sonuç bölümünde ise araştırma bölgesi olan Sivas ili ve SOSB' nin genel bir değerlendirilmesinde bulunulmuştur. Kilit sektörler ve bölge yapısı karşılaştırılmıştır. Üretim, istihdam, gelir ve ithalat çoğaltanları dikkate alınarak yapılacak olan yatırımlar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
İnput-output analysis is a method used to analysis relationship between of the main sectors of the economy in regional and national levels. The importance of the decision making process and the availability of the estimates in determining the objectives for the future of analysis performed is greater in the region where is analyzed. Structural relationships between the major sectors of the industry organized in Sivas province in our study were examined. Therefore, first the definition of the input-output analysis was done to perform analysis. The materials and methods used are introduced. İt was then reviewed in the presence of Sivas and SOSB the structure of the data derived from primary and secondary sources. İn this part, employment of people, socio-economic structure, population, and level of education were examined. Sivas province of Turkey employment in experimental stages rank the important 55 and unemployment rank is 21 of the region emphasized importance of analysis one again. İn the section on research findings with data obtained questionnaires were analyzed. The study was conducted in 2015 with a total of 58 workplace survey also organized within the fiscal year of 2014 were investigated. ISIC revised 4 benchmark fort the sectors as to the input-output tables of the businesses were aggregated in accordance eight sectors. Sectors are in the model, which is generated also; agricultural-food and foresty, mining, textile, plastic and glass, metal industry, chemistry, medicine and cosmetics, furniture, build-shape structure. Eight sectors were created for the SOSB in structural analysis part of the research have been discussed importance in provinces individually examined. Then SOSB the industrial processing table it has been created. Leontief matrix was done, production, employment and income multipliers was calculated. İn the calculation results production multiplier sector; agricultural-food-foresty, employment multiplier sector; mining, income multiplier sector; medical-cosmetics-chemistry was found. As a result of the research, which is part of Sivas and SOSB province been made in the overall assessment. Structure of region and key sectors were compared. Production, employment and income multipliers considering were suggestions for the future investiments.