Kentsel yoksulluk yoksul yardımları ve dışlanma (Sivas merkez ilçe örneği)
Urban poverty, poor relief and exclusion (Sivas central district case study)
  1. Tez No: 415762
  2. Yazar: MEHMET KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ERKUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yoksul Yardımları, Sosyal Dışlanma, Poverty, Poor Relief, Social Exclusion
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
Bu çalışmanın amacı, her ne kadar tüm sosyal sorunların temel nedeni değilse de, önemli bir nedeni olarak, yoksulluk ve yoksullukla mücadelede kullanılan yoksul yardımlarının, kişilerin kendilerini dışlanmış olarak hissetmelerinde ne kadar belirleyici olduğunu irdelemektir. Bu amaçla çalışma, teorik ve uygulamalı olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın birinci aşamasında, yoksulluk ve yoksullukla mücadelenin dünyada ve Türkiye'deki görünümü hakkında genel bir çerçeve çizildikten sonra, sosyal dışlanma konusuna yer verilmiş; ardından çalışmanın ikinci bölümü olan uygulamalı alan çalışmasında, Sivas Merkez İlçe örneğinden hareketle, 400 kişiye anket uygulanmıştır. Bu kapsamda, Türkiye'de uygulanan yardım programlarının hayırseverlik ve gönüllülük ilişkileri ile yürütülmesi temel alınarak, kişilerin sahip oldukları demografik özellikleri, aile yapıları, yaşadıkları mekânlar, dayanışma durumları, kurumlarla ve diğer kişilerle girmiş oldukları ilişkiler referans alınmış; kişilerin kendilerini dışlanmış olarak görüp görmedikleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Böylece yoksulluk ve yoksullukla mücadelede kullanılan yoksul yardımlarının kişilerin dışlanmışlık durumları üzerindeki etki düzeyleri, yakın zamanda gerçekleştirilen araştırmaların veri ve bulgularından da yararlanarak çalışmada yerini almıştır. Elde edilen bulgular ile yoksulların düzensiz gelire sahip oldukları, bu düzensizliğin yarattığı belirsizlik ve gerginlikle yoksulluk kültürü içine girdikleri, yeteri kadar tüketemedikleri; buna bağlı olarak da topluma yabancılaştıkları; toplumsal, politik, ekonomik ve kültürel süreçlere eşit düzeyde katılamayıp, dışlanmış bireyler oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine to what extend the poor relief used in poverty and struggle against poverty which is an important reason though not the basic reason of the social problems, is determinative on the people's feeling themselves excluded . For this reason the study was carried out in two-stages as theoretical and applied one. In the first stage of the study, after forming a frame for the panorama of poverty and struggle against poverty in Turkey and the world, the theme of social exclusion was addressed and then a survey of 400 individuals was carried out with reference to Sivas Central District Case Study as a part of the second stage which is the applied one. In this context, based on the fact that the outreach programs introduced in Turkey are carried out with reference to charity and beneficence, the demographic characteristics, family structures of the individuals, their environments, state of solidarity, relationships with the institutions and other people were taken as references and it was tried to show whether these people consider themselves as excluded or not. In this way, the effect level of poor reliefs used in poverty and struggle against poverty on the individuals' state of being excluded took part in the study with the use of the data and the findings of the recently done studies. It has been concluded from the data gathered by means of this study that the poor have irregular income, they go into the culture of poverty with the uncertainty and tension created by this irregularity, they couldn't consume enough and correspondingly they become estranged; they couldn't take part in social, economic and cultural processes equally and they become excluded individuals.