Türkiye'de siyasi partilerin milli kimlik algısı: AKP, CHP, MHP örneği
The national i̇dentity perceptions of political parties in Turkey: the examples of AKP, CHP,MHP
  1. Tez No: 415763
  2. Yazar: SİNEM ŞAHNAGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY ERCİNS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik, milli kimlik, milliyetçilik, ulus devlet, AKP, CHP, MHP, küreselleşme, Identity, national identiy, nationalism, the nation-state, AKP, CHP, MHP, Globalization
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Kimlik, sosyal bağlamda kişinin sahip olduğu kültüre bağlı olarak bir var oluş ve ifade biçiminin en yalın halidir. Bir insanın hal, hareket, düşünüş yapısı, farklılığı, kültür yapısı, etkinliği gibi etkenler de kimlik kavramını kapsamaktadır. Kimlik oluşturma çabası ulus devletlerin ortaya çıkması ve milliyetçilik akımının yaygınlaşması ile birlikte en parlak dönemini yaşamaya başlamış ve milli kimlik kavramı doğmuştur. Milli kimlik birey, ulus ve devleti birleştiren ortak bir algılayış ve duruş yaratma potansiyelini taşır. Milli kimlik ulusun ve ulus devletin kesişmesinin bir ürünü olup, temelinde daha çok ulusa ait dil, tarih, ortak bir vatan ve kültürün olduğu bir tanınma, farklılık ve aidiyet zeminidir. Milli kimlik sadece aidiyet zemini oluşturmakla kalmaz aynı zamanda her yurttaşın gündelik yaşamını düzenleyen siyasi hedefleri ve idari uygulamaları da etkiler. Buna bağlı olarak siyasal yaşamın temel aktörleri ve politika belirleyicileri olan siyasi partiler için milli kimlik kavramı, son derece önem taşımaktadır. Millet yaratma düşüncesi taşıyan, egemenlik sağlayıcısı olmak isteyen siyasi partiler geçmişten günümüze bu düşünceyi milli kimlik inşa stratejileri ve araçlarıyla milli kimliği yaratma şeklinde gerçekleştirmeye çalışmışlardır. Bu bağlamda politika ve söylemlerinde dil, din, milli kültür, milli tarih gibi araçlar kullanan siyasi partiler, bu araçlara yönelik sembol, simge ve ritüelleri de sık sık kullanmışlardır. Son dönem Türk politikasının baskın karakterleri olan AKP, CHP ve MHP de iktidar ve egemenlik mücadelelerinde, söylemlerinde, seçim propagandalarında, politika bağlamında izledikleri yol haritalarında milli kimlik ve inşa araçlarına öncelikli yer vermektedirler. Çalışmada bu strateji ve araçların neler olduğu saptandıktan sonra, söz konusu üç siyasi parti kapsamında nasıl kullanıldığına dair örnekler sunulacak ve tarihsel süreçte partilerin Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar milli kimlik adına izlediği yol haritası oluşturulacaktır. Küreselleşme olgusunun değiştirmeye başladığı koşullar karşısında ulus devlet ve milli kimliğin akıbetinin ne olacağı tartışılan önemli konulardan biri olmuştur. Bu çalışmada, milli kimliğin etkisini yitireceği hatta ortadan kalkacağına yönelik düşüncelerin aksine, hayatımızın her alanına nüfuz etmiş olan milli kimliğin ve ulus devletin varlığını, belki yeniden yapılanarak ve yeni roller üstlenerek fakat her daim devam ettireceği yönündeki düşünce desteklenecek ve açıklanmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Identity in the social context , owned by the person depending on the culture, is the most simplest form of the expression and a person's existence. The parameters such as behaviours, cognitive structure, differences and cultural framework covers the concept of identity. Identity creation effort began to live ıts the most brillant period with the emergence of states and the spread of nationalist movement and, the concept of national identity was born. National identity carries combining a common creating stance potential. National identity is the difference and belonging ground that is the product of the nation state and nation intersection,more on the basis of , a common homeland and the culture of recognation . Nation identity doesn't only create belonging ground ,at the same time ,affects every citizen's daily life that regulates political targets and adminstrative practices . Accordingly ,nation identity concept is extremely important for political parties which are political life's main characters and political determinants .Political parties moving the idea of creating nation and wanting to be sovereignty provider , try to make real this idea with nation identitiy building strategies and consruction tools as creating nation identity . İn this context ,political parties which use tools such as language ,religion,national and discourses also often use symbol ,rituals which are tools oriented from past to present .The last period ,Turkish political's dominant characters which are AKP,CHP and MHP also give place to prioritiy to building tools and national identity in their struggle for power and sovereignty, discourses, selection propogandas,road maps that they follow about policy. In this study, with determining these tools and strategies, the examples of how these are used in the extent of given three political parties and the road map on how these parties used the notion of national identify in the historical process will be given. Globalization phenomenon which begin to change conditions against, It is the most discussed important issues what will be the nation –state and the fate of the national identity. In this study, contrary to the opinions, intended for national identity's effect will be lost even be removed will be tried to explain and supported that the national identity's and the nation –state's existence of penetrating in every area of our lives ,maybe structured again and undertook new roles but always will keep going the direction of thought