G. B. Viotti, Fransız Keman Okulundaki yeri ve 23 nolu Keman Konçertosunun analizi
G. B. Viotti, the role in French Violin School and analysis of no.23 Concerto
- Tez No: 415765
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE HÜSEYNOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: G. B. Viotti, Keman Sanatı, Konçerto, Analiz, G. B. Viotti, Violin, Concerto, Analysis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Dünya keman sanatının gelişimi Giovanni Battista Viotti'nin adıyla bağlantılıdır. Klasik dönemde yetişmiş Giovanni Battista Viotti bu sanatta yer edinmiş önemli bir besteci ve keman virtüözüdür. Onun konçertoları birçok besteci için örnek olmuş, birçok yorumcu onun eserleri üzerinden gelişim sağlamıştır. İtalyan asıllı olan Viotti, Fransız Klasik Keman okulunun oluşumunda önemli rol oynamıştır. Aynı zamanda dahi bir kemancı olan Viotti, geniş ses imkanlarına, virtüöz özellikleriyle seçilen tekniklere sahip yorumcu idi. Viotti, kendine özgü stili, yetiştirdiği öğrencileri, Fransız keman okuluna ve keman repertuarına kazandırdığı yapıtları ile keman sanatına önemli katkılarda bulunmuştur. Bestecinin yapıtları içerisinde yer alan 23 Nolu Keman Konçertosu bu açıdan büyük önem taşımaktadır. Çalışmada Giovanni Battista Viotti'nin hayat ve yaratıcılığından bahsedilmiş ve 23 nolu Keman Konçertosu incelenmiştir. Çalışmanın amacı, 23 Nolu Keman Konçertosunu araştırmak ve eserin form ve icra yönünden analizini vermektir.
Özet (Çeviri)
Development of World violin art is related to the name of Giovanni Battista Viotti. Giovanni Battista Viotti trained in classical era is one of the important composers and violin virtuosos. His concertos are model for many composers; many interpreters improved themselves with the help of his musical Works. Viotti who was descent of Italian played an important role in the foundation of French classic violin school. Viotti a genius violinist as well was a scholiast who had wide voice skill and technique chosen by virtuoso specialty. Viotti made important contributions to violin art with his original style, educated students and works to French violin school and violin repertoire. In this respect, number 23 concerto in composer works has an important place. In this study, Giovanni Battista Viotti life and creativity was mentioned and his number 23 violin concerto was analyzed. Aim of the study is to search number 23 concerto and analyze it in terms of form and performance.