Kant'ın saf aklın eleştirisi'nde transsendental kavramının yeri ve önemi
The role and importance of the concept of transsendental in Kant's critique of pure reason
- Tez No: 415766
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Transsedental, transsendent, a priori, empirik, transsendental diyalektik, Transcendental, transcendent, a priori, empiric, transcendental dialectic
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın yapılmasındaki amaç, Kant'ın transsendental kavramını kullanırken onu herhangi bir anlamsal hataya veya tutarsızlığa yer verecek bir bağlama taşıyıp taşımadığının araştırılmasıdır. Ünlü Kant yorumcuları -ki bunlar arasında Norman Kemp Smith, Paul Guyer ve Peter Frederick Strawson gibi önemli isimler sayılmaktadır- Saf Aklın Eleştirisi'nin kimi parçalarında Kant'ın transsendental kavramını transsendent kavramının anlam düzlemine kaydırarak kullandığını ileri sürmektedirler. Ancak 1950'li yıllarda yazan kimi düşünürler, tutarsızlık suçlamasını yapan yorumcuların Kant'ın terminolojisini yeterince dikkatli okumadıklarını ileri sürmektedirler. Bu itirazlar arasında en belirgin olan, Graham Bird'in The Revolutionary Kant: A Commentary on the Critique of Pure Reason adlı yapıtında dile getirilmektedir. Saf Aklın Eleştirisi bağlamında yapılacak böyle bir inceleme ile kavramın meşru sınırları çerçevesinde aydınlatılması ve varsa meşru olmayan kullanımlarının tespit edilmesi oldukça önemlidir. Böylece kavramın kullanımda ortaya çıktığı iddia edilen tutarsızlıkların gerçekten olup olmadığı ve varsa bu durumun nedenlerinin ne olduğu; tutarsızlık yoksa bu durumun neden tutarsızlık olarak görüldüğü ve bu hataya nasıl düşüldüğü sorularına yanıt verilebilecektir. Bu amaç için öncelikle Kant'ın Saf Aklın Eleştirisi adlı eseri incelenmiştir. Bu inceleme, burada yapılan çalışmanın ilk bölümünü oluşturmaktadır. Söz konusu incelemenin ardından, Kant'ın bu önemli eserinin içerisinde transsendental kavramının değişik kullanım bağlamlarının ele alındığı ikinci bölümde hem bu temel kavramın kendisi aydınlatılmaya hem de kavram üzerinde odaklanan tartışmalar hakkında bilgi verilmeye çalışılacaktır. Sonuç olarak bu veriler ışığında kavram üzerinde odaklanan söz konusu tutarsızlık problemi hakkında bir karara varılmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to search whether Kant uses the concept of transcendental giving rise to any semantic error or inconsistency. Some of the famous commentators, for example Norman Kemp Smith, Paul Guyer, and Peter Frederick Strawson, claim that Kant uses the concept of transcendental in some passages of the Critique of Pure Reason in a way that this term can be understood as it has the same meaning as the term transcendent. But some recent commentators thought that these commentators didn't read Kant's terminology correctly. Among these Graham Bird, with his book The Revolutionary Kant: A Commentary on the Critique of Pure Reason is the most significant one. With a study on the Critique of Pure Reason, it is important to enlighten the legitimate boundaries of this concept and to determine the illegitimate uses of the concept. By this way the questions of whether the claimed inconsistencies are existing in the text or not, what are the reasons of this situation if the claim of the existence of this inconsistencies is true, what is the reason that cause this claim and if the claim is wrong. For this purpose Kant's main work will be reviewed. This review constitutes the first part of this study. The different uses of the concept and the discussions focused on this context is the subject of the second chapter. Consequently it will be tried to solve this special problem.