Karl R. Popper'ın tarihsicilik eleştirisi ve tarihsici toplum örnekleri
Karl R. Popper's critique of historicism and samples of historicist society
- Tez No: 415779
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIZA BAKIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Yanlışlamacılık, Tümevarım, Eleştirel Akılcılık, Açık Toplum, Tarihsicilik, Platon, Hegel, Marx, Falsificationism, Induction, Critical Rationalism, Open Society, Historicism, Plato, Hegel Marx
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma, Karl R. Popper'ın tarihsiciliğe bakışını ve tarihsici olarak nitelediği filozoflara yönelik eleştirilerini ele alır. Popper'ın gerek bilim felsefesinde gerekse siyaset felsefesinde çokça tartışılan düşünceleri vardır. Popper, bilim felsefesinde eleştirel akılcılığı, tümevarım eleştirisini ve yanlışlamacılığı ele alır. Siyaset felsefesinde ise daha çok demokrasiyi, açık toplumu, totalitarizmi ve kapalı toplumu konu eder. O, hem bir bilim anlayışı hem de siyasi alana dâhil olması bakımından tarihsiciliği yoğun şekilde eleştirir. Popper'ın tarihsicilik dediği kavramın ortaya çıkışı ve Popper'ın bu kavramla neyi kastettiği bu çalışma ile birlikte ortaya konmaya çalışıldı. Devamında Popper'ın tabiat yanlısı ve tabiat karşıtı olarak nitelendirdiği tarihsici doktrinleri ve bunların eleştirileri ele alındı. Popper'ın birer tarihsici olarak gördüğü ve eleştirdiği Platon, Marx ve Hegel hakkındaki görüşleri, Popper'ın bu filozofları tarihsici olarak görme sebepleri ile bazı düşünürlerin bu konudaki fikirleri tartışıldı. Popper'ın bilim felsefesine yaklaşımındaki eksiklikler ortaya konuldu. Eleştiri kültürünün yayılması önemlidir. Ancak bilimde katı bir eleştirel tutum onun ilerlemesine engel olabilir. Bununla birlikte eleştirdiği filozoflar için Popper'i destekleyici veya ona karşıt olabilecek sonuçlar da ortaya konuldu. Popper ilerlemenin geçmişe dayalı olmadığını söylerken haklıdır. Ancak eleştirdiği filozofları yaşadıkları dönemin şartlarına göre ele almayışı onlara karşı haksızlıktır.
Özet (Çeviri)
This work discusses that Karl R. Popper's view of Historicism and his criticism towards philosophers to whom Popper qualifies as historicist. He has got many discussed thoughts in both the political philosophy and the philosophy of science. He works through critical rationalism, the induction of criticism ve falsificationism in the philosophy of science. As for in political philosophy, he study on more democracy, open society, totalitarianism, and closed society. He criticizes historicism heavily in the sense that it includes both scientific understanding and the political subjects. It was tried to present The term“Historicism”of Popper and what he meant by this term. Afterwards Popper's historicist doctrines described as pro and anti-nature and their criticism were considered. His ideas about Platon, Marx and Hegel who Popper saw and criticized as historicist, why Popper saw these philosophers as historicist and ideas of some philosophers on this subject, were discussed. Lacks of Popper's approach to philosophy of science were discussed in this work. Spread of critical culture is important but a critical hard line in science may hinder its progress. Besides the results which would be able to be supportive for Popper or opposed to him were revealed as well. Popper is right in saying that progress is not based on the past. Popper does them an injustice by not critizing according to conditions of the period in which philosophers live.