Sosyolojik açıdan suç korkusu ve yaşam memnuniyeti: Mersin ili örneği
Fear of crime and life satisfaction from a sociological perspective: Province of Mersin
- Tez No: 415780
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KOCACIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suç, Suça maruz kalma korkusu, Güvenlik, Mağduriyet risk algısı, Yaşam memnuniyeti, Crime, Fear of Crime, Security, Perceived Risk, Life Satisfaction
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
Suç korkusu son 50 yılda sosyal bilimlerde popüler olan konulardandır. Öncelikle kriminolojinin ilgi alanına girdiği görülen suç korkusu daha sonraları sosyolojik perspektiften de incelenmeye başlanmış, mağduriyet korkusuna neden olan bireysel ve çevresel faktörler incelenmiştir. Araştırmaların özellikle Avrupa ülkelerinde yoğunlaştığı görülmektedir. Yapılan araştırmalar suç korkusunun artık modern toplumların karşılaştığı sosyal sorunlardan birisi olduğunu göstermektedir. İnsanlar modernleşmenin yol açtığı bu sorunla baş etmek için davranışlarını kısıtlamakta, suç mağduru olmamak için çeşitli önlemler almaktadır. Türkiye'de ise konuyla ilgili yapılan çalışmalar azınlıktadır. Sosyolojik açıdan Suç Korkusu ve Yaşam Memnuniyeti: Mersin İli Örneği başlıklı bu çalışma, suç korkusunun kaynakları ile insanların davranışları üzerindeki etkisi üzerine odaklanan sayılı çalışmalardan birisidir. Çalışmada suç korkusuna neden olan mikro ve makro faktörler bir arada ele alınmakta, insanların davranışları üzerinde etkisine odaklanılmaktadır. Ayrıca suç korkusunun öznel refahın bilişsel bileşenini oluşturan yaşam memnuniyeti boyutu üzerindeki etkisi de ölçülmektedir. Suç korkusunun dinamikleri ve belirleyicileri hakkında dünyada çok fazla çalışmaya rastlanırken, yaşam memnuniyeti boyutu üzerindeki etkisini inceleyen çok az çalışma görülmektedir. Türkiye'de ise bu konuda yapılan bir çalışma bulunmamaktadır. Araştırma hem kent tarihi hem de sosyal yapısı nedeniyle dikkat çeken kentlerden Mersin'de yapılmıştır. Çalışma Mersin Büyükşehir Belediyesine 10 mahallede gerçekleştirilmiştir. Mahalleler sosyoekonomik düzeylerine göre üst, orta ve alt sınıf mahalleler olarak üç tabakaya ayrılmış, toplam 800 hane halkı ile anket uygulaması yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 18.00 paket programı aracılığıyla analize tabi tutulmuştur. Yapılan bağımsız örneklem t testi, korelasyon, varyans ve regresyon analizi sonuçlarına göre r Mersin'de yaşayan ve örnekleme dâhil olanların suç korkuları ve mağduriyet risk algıları yüksektir. Bu nedenle insanlar suçtan korunmak amacıyla bazı önlemler almakta ve davranışlarını kısıtlamaktadır. Mağduriyet risk algısı suça maruz kalma korkusunu en fazla etkileyen değişkendir. Suça maruz kalma korkusu ile yaşam memnuniyeti arasında bir ilişki yoktur.
Özet (Çeviri)
Over the last fifty years, there has been a growing interest in the study of fear of crime in social sciences. Primarily an area of interest in criminology, fear of crime has lately been analysed from a sociological perspective, and personal and environmental factors that generate fear of victimisation have been thoroughly examined. It seems that researches have mostly been carried out in European countries. These studies reveal that fear of crime is of the social concerns of modern societies. In order to deal with this problem caused by modernisation, individuals tend to restrict their behaviour and take precautions not to become a crime victim. In Turkey, however, there are relatively few researches done on this subject. Entitled Fear of Crime and Life Satisfaction from a Sociological Perspective: Province of Mersin, this project is one of those few studies focusing on the origins of fear of crime and its effects on human behaviour. In this project, the micro and macro level factors that cause fear of crime have been examined jointly through an emphasis on their impact on human behaviour. Additionally, the relationship between the level of fear of crime and life satisfaction as a cognitive component of subjective wellbeing have been analysed. Despite a great number of studies on the predictors and dynamics of fear of crime, there are only a small number of researches connecting fear of crime with the level of life satisfaction. In Turkey, yet, there are no studies available on this subject. This research project has been carried out in Mersin, one of our major cities with a marked urban history and social structure. In this scope, 10 neighbourhoods of Mersin Metropolitan Municipality have been subject to an analysis. These districts have been classified into three main categories: the upper, middle and lower classes, according to their socio-economic conditions and a total of 800 households have filled the questionnaires. The collected research data has been analysed with SPSS 18.00 package program. The result of independent sample test, correlation, anova and regression analysis show that the participants living in Mersin have a high fear of crime and perceived risk of victimization. For this reason, individuals take some precautions in order to avoid crime and try to restrict their behaviour. There is no correlation between fear of crime victimization and life satisfaction.