Erich Rothacker ve Karl R. Popper'de tarihselcilik problemi
Historicism problem of Erich Rothacker and Karl R. Popper
  1. Tez No: 395031
  2. Yazar: BEKİR GEÇİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRAGÜL AŞKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Tarih, Philosophy, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tarih, tarihselcilik, öndeyi, tinbilimleri, toplum, totalitarizm, ütopyacılık, kolektivizm, perspektif, stil, bakış açısı, History, historicism, prologue, spiritualism, society, totalitarianism, utopianism, collectivism, perspective, style, point of view
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279
Özet
Tarihselcilik, 19 Yüzyılda, Almanya'da özellikle Dilthey'ın tarih bilimine ilişkin yapmış olduğu çalışmalarla ortaya çıkan bir düşünce akımıdır. Tarihselcilik, tarihi olayların anlaşılmasında tarihsel düşünmeye öncelik veren ve her tarihsel dönemin kendi içinde değerlendirilmesi gerektiğini savunan bir görüştür. Bu çalışmada,“Erich Rothacker ve Karl R. Popper'de Tarihselcilik Problemi”ele alınmaya çalışılmıştır. Daha dar ve özel bir anlamda tarihselcilik, örneğini Hegel'in idealist ve Marks'ın materyalist tarih felsefelerinde gördüğümüz tarihsel sürecin önceden öngörülebilir evrensel ilkeleri olduğunu öne süren bir yaklaşımdır. Rothacker, tarihsel süreçte ortaya çıkan her türlü beşeri kültür alanının daima bir dogmatik tarzın ürünü olarak oluştuklarını düşünür. Ona göre tarihselcilik probleminin ortaya çıkmasının temel nedeni budur. Rothacker'e göre, yaşamın kendisi kültürün kaynağıdır. Her türlü kültür de görelidir ve göreli kalmak zorundadır. Dolayısıyla, her türlü insan yaratımı olan tinsel sistemler, kendi dogmatiklerinde yaratılmışlardır. Her biri kendine özgü bir stile, tarza ve perspektife sahiptir. Popper, bazı toplum felsefelerinin bilimin görevini öndeyilerde bulunmak olarak gördüklerini, özellikle sosyolojinin görevinin toplumun geleceğine ilişkin ön kestirimlerde bulunmak olduğunu iddia ettiklerini anlatır. Popper, bu savları öne süren tüm öğretileri“tarihsicilik”olarak adlandırır. Ona göre, tarihsicilik, akıl dışı bir tutumdur. Popper, tarihsici olarak nitelendirdiği öğretileri totaliter, ütopyacı, kaderci ve kolektivist olarak nitelendirmiştir. Ona göre, bu öğretiler toplumun gelişimine katkı sağlayacak yetkinlikte değildir.
Özet (Çeviri)
Historicism, in the 19th century is a current stream of thought that emerged with the works done in Germany especially by Dilthey in relation to history. Historicism is a view giving priority to historical thinking about understanding historical events and arguing that each historical period should be considered seperately. In this study,“Historicism problem of Erich Rothacker and Karl R.Popper”is tried to be dealed. Historicism, in a narrower and more specific sense, is an approach that suggests that there are universal principles which can be predicted in advance as we see in Hegel's idealistic and Mark's materyalist history philosophy. Rothacker thinks that all kinds of human culture emerged in the historical process are formed as the products of a dogmatic style. According to Rothacker, life itself is the source of culture. All kinds of culture are relative and must stay relative. Therefore, all kinds of human creation spiritual systems are created in their own dogmatic. Each has its own style and perspective. Popper tells that some societies philosophies see the task of science as prologue, especially as they claim that the preliminary estimates are for the future of the community task of sociology. Popper called all teachings claiming that arguments as“Historicism”. According to him, historicism is an irrational attitude. Popper described historic doctrines as totalitarian, utopian, fatalistic and collectivist.