Nıetzsche ve müzik
Nietzsche and music
  1. Tez No: 415788
  2. Yazar: İBRAHİM ODABAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLLATİF TÜZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Müzik, Philosophy, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Nietzsche, Sanat, Müzik, Varoluş, Apollonik, Dionizik, Güç İstenci, Nietzsche, Art, Music, Existence, Apollonian, Dionysian, Will to Power
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada 19.yüzyılın en büyük düşünürlerinden biri sayılan Friedrich Wilhelm Nietzsche'nin felsefi anlayışında müziğin yeri ve öneminin tespiti, aynı zamanda onun müzik üzerine getirdiği ciddi eleştirilerin ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışmada Nietzsche'nin hayatına, eserlerine ve müzik çalışmalarına genel bir bakıştan sonra, onun metafizik, bilim, ahlak ve din eleştirilerinin radikal sonuçları olan Tanrının ölümü ve üstinsan konuları incelenmiştir. Nietzsche'nin felsefesinde, Antik Yunan tanrıları Apollon ve Dionysos'un sanatın oluşumu sürecindeki rolleri açıklanmış ve plastik sanatları temsil eden apollonik anlayış ve müziği temsil eden dionizik anlayış arasında bir sanat hiyerarşisi kurulmuştur. Nietzsche'nin ontolojik bir perspektifle oluşturduğu sanat anlayışında varoluşun ancak dionizik bir yaşamla mümkün olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at showing the place and importance of music in Friedrich Wilhelm Nietzsche's philosophical worldview. It also tends to reveal the severe critiques he directed to music. The thesis at first deals with Nietzsche's life, his philosophical and musical works and then examines his critiques of metaphysics, science, morality and religion. The fact that those critiques have paved the way to the music explain why we focused on his criticism. When digged deeper into Nietzsche's philosophy, it is clearly seen that Apollon and Dionysos, two famous Greek deities, play a critical role in Nietzschean art. For Nietzsche, the Apollonian represents the plastic arts while music is the expression of the Dionysian. In Nietzschean art framed with an ontological perspective, existence or self-realization is possible only through a Dionysic life.