Türkiye'deki devlet üniversite enstitülerinin veri zarflama analizi uygulaması ile etkinliğinin ölçümü
The measurement of effectiveness of the state univerites'institues in Turkey by applying data cataloguing analysis
- Tez No: 415787
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA GÖKALP GÖKTOLGA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yüksek Öğrenim, Lisansüstü Öğrenim, Veri Zarflama Analizi, Etkinlik, Verimlilik, Girdi Odaklılık, Çıktı Odaklılık, Sabit Getiri Modeli, Değişken Getiri Modeli, Higher Education, Post Graduate, Data Cataloging Analysis, Effectiveness, Productivity, Input Centered, Output Centered, Constant Return Model, Variable Return Model
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Veri zarflama analizi günümüzde birçok alanda gerek özel sektör firmalarının gerekse kamu sektöründeki kurumların etkinliklerini ve verimliliklerini hesaplamada ve karar vericiler için yol göstermede yaygın olarak kullanılan teknikler ve yöntemler bütünüdür. Mal, hizmet veya her ikisini de üreten işletmeler açısından ürünler üzerinde girdi ya da çıktı olarak farklı inisiyatif sahibi olunmasına göre girdi odaklılık ya da çıktı odaklılık söz konusudur. Bu çalışmada devlet üniversitelerinin 2013 yılındaki veriler kullanılmıştır. Üniversitelerdeki temel öğrenim gerekliliklerinden olan öğrenci, öğretim üyesi ve bütçe girdi olarak beş adet değişken, öğrenim kurumunun nihai ürünü olarak da mezun öğrenci çıktı olarak bir adet değişken analize dâhil edilmiştir. Alınan üniversiteler coğrafi, kuruluş yılı ya da fiziki şartları göz önüne alınmayarak, analize tüm devlet üniversiteleri dahil edilmeye çalışılmıştır. Çıktı değişkenindeki temsil kabiliyetinin az olduğu üniversiteler çalışmadan çıkartılmıştır. Gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra 130 üniversiteden 70 adeti analiz için uygun görülmüştür. Analizde girdi odaklı CCR ve BCC modelleri ile çıktı odaklı CCR ve BCC modelleri uygulanarak üniversitelerin etkinlikleri hesaplanmıştır. Etkinlik hesaplamaları sonucunda, girdi odaklı CCR modeline göre 5 tane, girdi odaklı BCC modeline göre 8 tane, çıktı odaklı CCR modeline göre 7 tane ve çıktı odaklı BCC modeline göre 12 tane üniversite etkin olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
YILDIZ, Zafer The Measurement of effectiveness of the state univerites'institues in Turkey by applying data cataloguing analysis, Master Thesis, Sivas, 2014 Data cataloguing analysis is the sum of activities and methods, which are recently used in many fields in order to calculate the activities and productivity of many firms both in private and public sector, and commonly to function as a guide for the decision makers. For the businesses producing goods or services or both, input-oriented or output oriented methods are possible according to the possibility of having different initiations focusing on the input or the output. In the present study, the 2013 data of the public universities were used. Five variables of the universities including students, lecturers and budget, which are among the fundamental educational requirements of the universities, and one variable, that is, graduate students that is the final product of the educational process, were included in the variable analysis. Regardless of their regional and geographical positions, the year they were founded and their physical conditions, all state universities were included in the analysis. The universities whose indicators were lower in the output variables were excluded from the study. Following the necessary arrangements, 70 state universities out of 130 were eligible for the study. In the analysis, the effectiveness of the universities was evaluated by applying the input centered CCR and BCC, and output centered CCR and BCC. As a result of the evaluations of their effectiveness, the universities which are categorized as active are 5 according to input centered CCR model, 8 according to input centered BCC model, 7 according to output centered CCR model, 12 according to output centered BCC model.