Friedrich Nietzsche'nin sanat görüşünde müziğin yeri
Friedrich Nietzsche of art a review in music
  1. Tez No: 326170
  2. Yazar: TARKAN KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ İYİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Dionizik İnsan, Trajik İnsan, Müzik, Yaşam, Tragedya, Dionysian Man, Tragic Man, Music, Life, TragedyKeywords: Dionysian Man, Tragedy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Sanatın insan yaşamında her zaman öenmli bir yeri olmuştur. Ancak, günümüzde sanat ile insan arasındaki bağ zayıflamıştır. Bugün sanatın insan yaşamındaki yeri eski önemini yitirmiş gibidir. Sanat türleri arasında etkin bir yeri olan müzik de benzer durumdadır.Bu çalışmada, sanat ile yaşam arasındaki ilişkiye özel bir önem veren Nietzsche'nin sanat görüşü ele alınmış ve bu görüşte müziğin yeri gösterilmeye çalışılmıştır. Böylece Nietzsche'nin sanat, insan ve yaşam arasında kurduğu ilginin günümüz için önemi vurgulanmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
Art has always played a significant part in human life. However, the connection between art and human being has declined today. These days, the significance of art in human life seems to have lost its importance it once had. Music, which is a highly influential form of art, is in a similar situation too. Nietzsche has emphasized the mutual relationship between art and life. His vision of art has been discussed in this study, with an effort to exhibit the significance of music in his approach. Thus, we tried to highlight the importance of the relevance between art, human being and life for our time, which Nietzsche has pointed out.