Paganizm'den Hıristiyanlığa geçmiş semboller (I. ve V. yüzyıllar arası)
Symbols pass to Christianity from Paganism (I. and V. between century)
  1. Tez No: 415797
  2. Yazar: SİNAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURSUN ALİ AYKIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hıristiyanlık, Helenizm, ikona, kilise babaları, Paganizm, semboller, Yahudilik, Christianity, Hellenism, icon, Judaism, Paganism, symbols, the church fathers
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Hıristiyanlık Yahudilik içerisinden doğan bir harekettir. Bu oluşum Yahudiliğin geleneksel dar kalıplarını yıkıp kendi yapısını oluşturmayı başarmıştır. Kendi akidelerini belirlerken etrafında bulunan çevreye göre de bir takım şekillenmeler yaşamıştır. Özellikle pagan çevre Hırstiyanlığın şekil almasında büyük rol oynamıştır. İlk bölümde Yahudiliğin geleneksel yapısının nasıl oluştuğuna, Rabbinik geleneğinin dini yapısına, Helenistik geleneğin Hıristiyanlığa etkilerine ve paganizmle tanışan Yahudiliğin paganizmle etkileşimde olduğu kalıplara, dini yapılara, pagan çevreye ve bu dönemin felsefi fikirlerine vurgu yapılmıştır. Özellikle Helenistik geleneğin gelmesiyle Grek kültürünün çekim alınına giren Yahudilik bambaşka bir boyut kazanmıştır. İkinci bölümde Kilise babalarının paganizme olan tutumlarına, onların bir kısmının paganizme sıcak baktığını diğer kısmının ise olumsuz yaklaştığına değinilmiştir. Son bölümde ise paganizmden Hırstiyanlığa geçen sembollerin neler olabileceğine dair yapılar irdelenmiştir. Sonuç olarak Hıristiyanlık doğduğu çevrenin etkisiyle kendi yapısını oluşturmuş ve Yahudiliğin temel öğretilerini alarak Greko-Romen çevrenin etkisiyle öğretilerini tamamlamayı bilmiştir. Bu çevreyle kurduğu ilişkiyi toplumsal, sosyal, felsefi ve dini yapısında kullanmayı başarmıştır. Kendi dini özelliklerini oluştururken hem bu çevrenin insanını kazanmak hem de dini akidelerini tamamlamak için bu çevrenin sembolik unsurlarını da kendi dinsel oluşumuna uygulamıştır. Pagan çevreden alınan bu sembolik yapılar kilise babalarının süzgecinden geçerek, Hıristiyan dinine kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Christianity is a movement born within Judaism. This structure demolish the narrow patterns of traditional Judaism has managed to create own formation. According to the environment around it is also an experienced team shaping while it determining creed. In particular, pagan environment has played a major role in take shape of Christianity. In first chapter, consists of traditional structures that how Judaism, the religious framework of Rabbinic tradition, the effect on Christianity of Hellenistic tradion and Paganism met Judaism into molds that interact, to religion construction, to pagan environment and this period has been lay emphasis on the philosophical ideas. In especially, with the arrival of the Hellenistic tradition, which is the gravitational field of the Greek culture, Judaism has gained a whole new dimension. In second chapter, paganism the attitude of the church fathers, some of their hot look to paganism while other parts was showed negative approach. The last chapter, made examine about what might be the last symbols to Christianity from paganism. As a result of, Christianity created own structure under the influence of the environment the birthplace of its and by taking the basic teachings of Judaism has managed to complete the teachings of the influence of Greco-Roman environment. This relationship is established social environment, social, philosophical and religious structures were able to use the it. While creating own religious characteristics both to win the man the environment and to complete religious doctrines, the symbolic elements of this the environment has been accomplish applied to itself religious formation. This symbolic structures taking from the pagan environment by passing the filter of the church fathers was brought to the Christian religion.