Muhasebe mesleğinde haksız rekabet olgusu: Sivas ilinde bir araştırma
The accounting profession in the case of unfair competition a study in the province of Sivas
  1. Tez No: 415805
  2. Yazar: AYŞE AKARSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. MUSTAFA KISAKÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebecilik Mesleği, Etik, Etik Sorunu, Rekabet, Haksız, Accounting profession, Ethics, Ethical Ġssues, Competition, Unfair Competition
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Muhasebecilik mesleği, ülkenin ekonomik gelişimi açısından yadsınamaz bir öneme sahiptir. Mali nitelikteki işlemler muhasebe süzgecinden geçerek sadece ekonomik bir boyut taşımamakta, aynı zamanda paydaşları, toplumu ve devleti ilgilendiren bir süreci de temsil etmektedir. Muhasebe sürecinde finansal olayların işleme alınmasında, hem ilgili işlemle bağlantısı olan paydaşların, hem de toplumun menfaatleri gözetilmelidir. Bu sürecin doğru işlemesi, muhasebeye dair uygulamaların genel kabul görmüş kural ve ilkelere uygunluğuyla sağlanabilir. Ayrıca muhasebecilik mesleği, evrensel ve kritik bir konuma sahiptir. Çalışma saatlerinin uzunluğu ve iş yükünün ağırlığı meslekte bir takım istenmeyen durumların oluşmasında etki edebilmekte ve haksız rekabet ortaya çıkmaktadır. Tez çalışması konu itibariyle, muhasebecilik mesleğinin içeriğini, meslekte mevcut olan rekabeti ve haksız rekabeti içermekte olup, ilgili mevzuatlarda haksız rekabete dair bölümleri ve yapılan çalışmaları kapsamaktadır. Bu çalışma ile amaçlanan, muhasebecilik mesleğindeki mevcut rekabeti ve haksız rekabeti nedenleri ve boyutları ile ortaya koymaktır. Çalışma da muhasebecilik mesleğinde haksız rekabete konu olan dosyaların mahiyetleri dikkate alınarak Sivas ilinde çalışan meslek mensuplarına uygulamak üzere anket uygulaması yer almıştır. Sonuçlar SPSS Paket Programı kullanılarak analiz edilmiştir. Ankete verilen cevaplar doğrultusunda, haksız rekabetin kısmen de olsa var olduğu kanısına varılmıştır; örneğin, asgari ücret tarifesi altında ücret talep etmek, meslek ruhsatı kiralamak ve iş alabilme adına bir takım vaatlerde bulunmak gibi durumlar ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Accounting profession, is undeniable in terms of economic development of the country has a significance. Accounting transactions through the filter of a fiscal nature are carrying only an economic dimension, but also the stakeholders, represents a process that concerns society and the state. The processing of financial events in the accounting process, stakeholders and the connection with the transaction concerned, and should be pursued in the interest of society. The correct functioning of this process can be accomplished in conformity with generally accepted accounting principles and rules on the application. In addition, the accountancy profession has a universal and critical position. The weight of the length of working hours and workload of a team is able to influence the formation of undesirable and unfair competition arises in the profession. As a thesis topic, the content of the accountancy profession, comprises competition and unfair competition existing in the profession include work performed on partitions and unfair competition in the relevant legislation. This study is intended, in the accountancy profession is to reveal the causes and dimensions of the current competition and unfair competition. The study also considering the costs of the files that are subject to unfair competition took place in the accountancy profession to apply to the survey of professionals working in Sivas. The results were analyzed using SPSS program. In line with the responses to the survey, it was concluded that although there are at least partly unfair competition; for example, the minimum wage to charge under the tariff, to hire professional business license and the name has emerged to take situations like make some promises.