Sivas Polis Meslek Yüksekokulu'nda farklı etnik ve mezhebe mensup Afgan polis adaylarına verilen eğitimin bütünleştirici niteliği
The Afghan police cadets from different ethnic and religion which gathered as an integrative attribute in Sivas Police Vocational High School
- Tez No: 415804
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN BOZKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Afganistan, Eğitim ve Güvenlik, Afghanistan, Training and Security
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Güvenli ortam insanlar için en önemli ihtiyaçlardan biridir. Bu önemli ihtiyacın karşılanması için her geçen gün artan ve niteliği sürekli değişen suçlar göz önüne alındığında yetişmiş personele ihtiyaç duyulmaktadır. Bireylerin uzmanlaşabilmesi bu alanda eğitim veren okullar sayesinde gerçekleştirilmektedir. Sivas Polis Meslek Yüksekokulu da eğitsel, yapısal ve idari anlamda yapısını nitelikli polis yetiştirmek amacı ile oluşturmuştur. Sivas Polis Meslek Yüksekokulunu diğer polis eğitim merkezlerinden farklı kılan özellik burada Afgan polis adaylarına eğitim veriliyor olmasıdır. Bu araştırmanın önemi, içinden çıktıkları toplumsal geçmişleri, etnik yapıları, mezhepsel inançları ve dilleri farklı olan çok sayıda adaya, uyum içinde başarılı bir eğitimin verilmesidir. Bu araştırmanın konusu Afganistan'da yıllardır yaşanan adı geçen farklılıklara dayalı iç çatışmalara rağmen, burada birleştirici ve başarılı bir eğitimin verilmesini incelemektir. İlk bölümde Afganistan ile ilgili tarihsel ve toplumsal arka plan konusunda bilgi verilmiştir. Ayrıca Sivas Polis Meslek Yüksekokulunun kuruluşu, kapasitesi, misyonu ve vizyonu, amaç ve hedefleri ile verilen eğitimin içeriği ele alınmıştır. İkinci bölümde, Sivas'ta verilen eğitimin tepki, öğrenme, davranış ve sonuç aşamaları değerlendirilmiştir. Buna ek olarak Sivas'ta verilen eğitim ile İstanbul'da Adile Sadullah Mermerci Eğitim Merkezinde yabancı ülke polis adaylarına verilen eğitimin karşılaştırmalı bir analizi yapılmıştır. Son bölümde ise verilen eğitim neticesinde, öğrencilerde meydana gelen düşünce ve davranış değişiklikleri yapılan mülakatlar ile ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important needs of a community is a secure environment. It is, however, equally important to have educated police officers given the growing and ever-changing nature of crimes. Specialization of police officers in different areas is accomplished at police training centers. Relatively, Sivas Police Training Center is structured to train high quality police officers in both academic and administrative levels. The difference of Sivas PTC from other police training centers is that Afghan Police cadets are being trained. The significance of this training is the capacity to provide a successful training of large number of cadets who have different backgrounds, ethnicities, and sects even languages in harmony. This research examines how this training was achieved despite the conflict taking place for many years in Afghanistan. Thus, in the very first chapter, the historical and social background about Afghanistan is introduced. Additionally the history, the capacity, the mission, the vision, performance objectives and the content of curriculum at Sivas PTC. The second chapter discusses the reaction, learning, behaviors, and outcomes of the training provided in Sivas. In addition, this research also compares the training in Sivas and training in Adile Sadullah Mermerci Training Center in İstanbul which provided similar police training to foreign police cadets. Finally, the last chapter puts forth the behavioral changes of our students using interview techniques.