Tanburî Cemil Bey'in TRT Repertuarında bulunan sözlü eserlerinin prozodik incelenmesi
Prosodic analysis of Tanburi Cemil Bey's vocal compositions in TRT Repertoire
- Tez No: 415815
- Danışmanlar: DOÇ. EROL BAŞARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Tanburi Cemil Bey, imâle, ulama, simetri, vurgu, taktî/durgu, Tanburi Cemil Bey, imâle, ulama, simetri, vurgu, taktî/durgu
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, Tanburî Cemil Bey'in TRT Repertuarında bulunan sözlü eserleri prozodi açısından incelenmiştir. Cemil Bey, yaşadığı dönem itibariyle (1873-1916)Türk Müziğinde Hacı Arif Bey'le başladığı kabul edilen“Romantik Dönem”bestecisidir. Bu dönem sözlü eserlerinde güfte, büyük çoğunlukla aruz vezni ile yazılmıştır. Dönemin bu özelliğini Cemil Bey'in sözlü eserlerinde de(Ninni hariç) görmekteyiz. Dolayısıyla çalışmamızda aruz vezniyle yazılmış bir şiirin bestelenmesinde öne çıkan hususlar öncelik almıştır. Yani usûl seçimi, kullanılan usûl ve ölçü sayısında eşitlik (simetri), imâle, zihaf, ulama ve taktî/durgu uyumu gibi konulara ağırlık verilmiş, vurgu üzerinde durulmuştur. Günümüzde, aruz vezniyle yazılmış güftelerin bestelenmesinde,“mânâ”yı öne çıkarmak için taktî/durgu uyumu pek gözetilmemektedir. Ancak Cemil Bey'in yaşadığı zaman ve gelenek göz önüne alındığında, çalışmamızda bu hususun yer alması zarureti görülür. Bu hususların yanı sıra, aruz vezninde en önemli olgu, hecelerin uzunluk-kısalığı olduğundan, bu hususa daha ziyade önem verilmiş, tablolarda heceler birim zamana göre kıymetlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the songs of Tanburi Cemil Bey included in TRT repertory are analyzed from the point of prozody. Cemil Bey, as of the period he lived in (1873 – 1916), is a composer from“romantic period”, which is considered to have started with Hacı Arif Bey, in Turkish Music. In this period, the lyrics of the songs are mostly written with aruz. This characteristic of the period can also be seen in Cemil Bey's works (excluding Lullaby). For this reason, in our study, the techniques, outstanding during composing a poem, written in aruz are given priority. That is to say, the issues as choice of usûl and equality in the number of measure count (symmetry), imâle, zihaf, ulama and taktî/durgu are focused on and accent is discoursed. Today, during composing of the lyrics writen with aruz, taktî/durgu is not being paid regard for bringing“mânâ”to the fore. But, when the period which Cemil Bey lived in is considered, this question is regarded mandatory in our study. As well as these questions, since the most important fact about aruz is the lenght, this matter is considered important and in the tables, syllables are evaluated per unit time.