Tanburi Cemil Bey'in TRT repertuvarındaki saz eserlerinin makamsal açıdan analizi
An analysis of Tanburi Cemil Bey's instrumental works in TRT repertoire in terms of makam
  1. Tez No: 565127
  2. Yazar: MUHAMMED HANEFİ EFE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN KAMİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Tanburi Cemil Bey, Makamsal Analiz, Saz Eserleri, Tanburi Cemil Bey, Analysis of Makam, Instrumental Works
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada Tanbur virtüözü olan Tanburi Cemil Bey'in 21 adet saz eseri ele alınmış, bu eserlerde makamları nasıl kullandığı, eserlerin hangi kısımlarında hangi geçkilerin, çeşnilerin kullanıldığı tek tek açıklanmıştır. Tanburi Cemil Bey, Türk Müziğine kazandırdığı tanbur çalım tekniği ve bestelediği eserler açısından çok önemli bir sazende ve bestekardır. Bu çalışmanın amacı da böylesine büyük bir virtüözün saz eserlerini makamsal açıdan inceleyip makamları eserlerinde nasıl işlediğini ortaya çıkararak Türk Müziğine katkıda bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, twenty-one instrumental works of Tanburi Cemil Bey, a virtuoso of Tanbur, are discussed and how he used makams in which parts of his works, which transitions and flavors were used is explained one by one. Tanburi Cemil Bey is a very important musician and a composer in terms of his tanbur playing technique that he introduced to Turkish Music and the works he composed. The aim of this study is to contribute to Turkish music by analyzing instrumental works of such a great virtuoso in terms of makam and revealing how he used makams in his works.