Gençlik şiddetinin toplumsal nedenleri (Sivas merkez ilçe örneği)
Reasons of the social violence in the youth: A sample of Si̇vas
- Tez No: 415821
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN EROL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Gençlik, Gençlik Şiddeti, Sivas, Sivas'ta Gençlik, violence, youth, violence in youth. Sivas, the youth in Sivas
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 383
Özet
Şiddet, toplumsal yaşamda neden olduğu olumsuzluklardan dolayı sosyal bilimlerin ilgisini çeken bir olgudur. Bireysel çalışmalarda“suç ve sapma”çerçevesinde ele alınan şiddet olgusu, sosyolojik çalışmalarda bireyi yaşadığı çevresel koşullar içerisinde değerlendirmektedir. Ülkemizde“şiddet”konusunda yapılan araştırmaların genellikle aile içi, kadına ya da çocuğa yönelik şiddet başlıkları altında yoğunlaştığı görülmekte“gençlik şiddeti”konusunda yapılan çalışmaların yeterli olmadığı dikkat çekmektedir. WHO, UNFPA, UNESCO, APA gibi çok sayıda kuruluş gençlik şiddetinin giderek artan boyutlarda tüm dünya toplumlarının en önemli sorunları arasında yer aldığını dile getirirken, ülkemiz açısından sorunun önemini TÜİK, Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, MEB, SHÇEK, KSGM gibi kuruluşların yaptığı araştırma ve açıklamalar ortaya koymaktadır. Gençler Arasında Şiddetin Toplumsal Nedenleri (Sivas Örneği) başlıklı araştırma iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama“şiddet”ile ilgili anahtar konuları ve kavramları ele alarak açıklamaktadır. İkinci aşamada temel ve alt varsayımlar çeşitli bağımsız değişkenler çerçevesinde, altmış sorudan oluşan anket formuyla uluslararası kuruluşların“genç”kategorisinde kabul ettiği 15-25 yaşları arasında bulunan ve Sivas merkez ilçede yaşamlarını sürdüren çeşitli özelliklerdeki (okuyan/okumayan, çalışan/çalışmayan vb) gençlerden tesadüfi olarak seçilen örnekleme dahil olan 905 genç üzerinde sahada gözlenmiş, elde edilen veriler SPSS 17 programında analiz edilerek frekans ve ki kare (kay kare) tablolarıyla yorumlanmıştır. Ulaşılan sonuçlar, örnekleme dahil olan gençlerin şiddet davranışlarının; cinsiyet, yaş, aile yapısı, ekonomik düzey, akademik başarı, okul devamsızlığı, model alma, huzursuz aile ortamında yaşama, aile büyüklerinden ve çeşitli kişilerden şiddet görme, kendini güvende hissettiği yer, ve ihmal edilme duygusuna kapılma gibi sosyo-ekonomik değişkenlerden etkilendiğini ortaya koymuş, elde edilen veriler daha önce yapılmış araştırma bulgularını büyük oranda desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
Violence is a phenomenon attracting the interest of social sciences because of its negative effects to societies. The“crime and deviation”in its individual meaning in research and studies is evaluated in the individual conditions which a person lives in. The research made in“violence”is mostly“in family violence”,“violence against women”,“violence against kids”in our country . It is obvious that the research and studies on“violence against the young”is insufficient in Turkey. While several unions like“WHO, UNEPA, UNESCO, APA”claim that“violence against the young”are the most in percentage and the most fast increased subject in the world. The study named“REASONS OF THE SOCIAL VIOLENCE IN THE YOUTH: A SAMPLE OF SİVAS”includes 2 parts. The first part deals with key words and related concepts-terms. A questionnaire with 60 questions and with sub-suppositions was asked to the participants who are 15-25 years of age (all the international authorities accept that the people who are between 15-25 should be accepted as“young”) who are staying in Sivas city center and who are in different specifications like educated vs. non-educated, employed vs non-employed. The questionnaire was applied to 905 young people, and the results (data) were analyzed by SPSS 17 in frequency and q square. The resulting data were analyzed according to several criteria, such as; age, gender, family, financial problems, violence exposition, security, disregard, and it was seen that all the results mostly supported results of the previous studies.