Aile içi şiddeti önlemede din eğitiminin rolü
Religion education's role for avoiding domestic violence
- Tez No: 415820
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET FATİH GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Religion, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile, Şiddet, Aile İçi Şiddet, Din, Din Eğitimi, Family, violence, demostic violence, religion, religion education
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Toplumsal hayatın en önemli unsurlarından bir ailedir. İnsanlık tarihi boyunca aile, bu konumunu ve önemini korumuştur. Aile içi şiddetin önlenmesinde din eğitiminin rolünün neler olacağına yönelik bu çalışmada, önce aile ve aile içi şiddetin kavramsal çerçevesi oluşturulmaya çalışılmıştır. Daha sonra ailenin tanımı, aile içi şiddeti önleyecek dinamiklerin neler olduğu üzerinde durulmuştur. Aileye dini bakış açısıyla açıklama getirilmiş ve ailede din eğitiminin temel esasları tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın temelini oluşturan aile içi şiddet kavramını irdelemeden önce şiddet kavramına ve şiddet türlerine genel bir açıklama getirilerek aile içi şiddetle bağlantısı vurgulanmıştır. Aile içi şiddetin nedenleri ve sonuçları açıklanmıştır. Aile içi şiddetin birçok boyutu vardır. Bu şiddetin önlenebilmesi için ona birçok yönden çözüm üretilmesi gerekir. Bu bağlamda ile içi şiddeti önlemede dinin ve din eğitiminin önemi yadsınamaz. Yine bu çalışmada dinin ve din eğitiminin fonksiyonlarının aile içi şiddeti önlemeye katkısının neler olacağı üzerinde durulmuştur. Şiddet öğrenilebilen bir davranış olduğundan eğitim kurumlarının şiddeti ve aile içi şiddeti önlemeye etkilerinin nasıl olabileceği son bölümde ele alınmıştır. Bu çalışmada veriler, ilgili literatür incelenmek suretiyle elde edilmiştir. İmkânlar ölçüsünde kütüphanelerden yararlanılmış olup internet aracılığıyla da mümkün olduğu kadar kaynaklara ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırma göstermiştir ki şiddet toplumsal bir olgudur. Toplumsal yaşamda insanlar birbirlerine değişik şiddet türlerini uygulayabilmektedir. Birey, bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde şiddete başvurabilmektedir. Din eğitimi yoluyla bireyin şiddet içeren davranışları düzeltilebilir. Aile içi şiddet de bu yolla azaltılabilir veya önlenebilir.
Özet (Çeviri)
Family is one of the most important component of society life. Family has kept its position and importance during human history. Human history has formed many types of family in the process. Firstly, it is tried to the form farme of the conceptional family and domestic violence in the study intended what would be the religious education role about avoiding domestic violence. After that, it is emphasized that the definition of family, what are the dynamics which prevent domestic violence. It is defined that the principals of religion education in the family with the angle of religion. In this research before studying domestic violence, the connection with demostic violence is emphasized by explaining the fact of violence and types of violence. It is explained the reasons and results of domestic violence. Domestic violence has many formats. For preventing this voilence many solutions must be produced for this. Therefore it can't be ignored the importance of religion and religion education for avoiding domestic violence. In this study attributes what are the cotributions of religion's and religion education's functions for avoiding domestic violence. In the last part of this study it is dealt how to prevent school violence and domestic violence since violence is a learnable behaviour. In this study datas were obtained from the review of related literature it is tried to obtain informations via internet and library as far as possible. Studies show that violence is a social fact. People may show different types of violence to each other in society. A person may show violence either consciously or unconsciously.Behaviours of person that include violence may be fixed via religious education. Either domestic violence may be reduced or prevented via this way.