Sebepleri ve sonuçları açısından Benî Kureyzâ gazvesi
Banû Qurayza battle causes and consequences
  1. Tez No: 415822
  2. Yazar: SÜMEYYE ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Benî Kureyzâ, Medine Vesikası, Sa'd b. Muâz, İhanet, Katliam, Banû Qurayza, Medina Document, Sa'd b. Muaz, Betrayal, Massacre
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
“Sebepleri ve Sonuçları Açısından Benî Kureyzâ Gazvesi”adlı tezimizi hazırlarken, öncelikle bu konudaki eksiklikleri gidermeyi ve Batılı müsteşrikler ve müslüman araştırmacıların görüşlerinin ışığında yeniden değerlendirmeyi hedefledik. Medine İslam Devleti'nde iç ve dış güvenlik açısından ciddi bir tehlike arz eden yahudilerle; müsamaha, bağışlama, hoşgörü çerçevesinde yapılan girişimlerin her defa boşa çıkması cezalandırma eylemlerinin ortaya çıkmasına sebep oldu. İslam aleyhine hiçbir harekette bulunmayacaklarına dair verdikleri söz karşılığında canları bağışlanarak Medine'den sürülen Benî Nadîr yahudilerinin kışkırtması ile oluşan 10 bin kişilik Ahzâb ordusunun Medine'yi muhasara etmesi, Benî Kureyzâ yahudilerinin de bu esnada verdikleri sözü bozarak Medine içinden bu kuşatmaya destek vermesi Beni Kureyzâ Gazvesi'ni zorunlu kılmaktaydı. Allah'ın emri doğrultusunda, Ahzâb ordusunun Medine muhasarasını kaldırmalarının hemen ardından Benî Kureyzâ Gazvesi gerçekleştirildi. Hz. Peygamber, askeri faaliyetleri içerisinde en çok insan zayiatının yaşandığı bu gazve neticesinde verilen ceza nedeniyle sonraki dönemlerde Batılı müsteşrikler ve İslam karşıtları tarafından şiddetli eleştirilere maruz kaldı. Eleştirilerin bir kısmı ise taraflarca hakemliği kabul edilen Sa'd b. Muâz'a idi. Amacımız, İslam Tarihinin temel kaynakları ve bu alanda yapılmış araştırmalardan faydalanarak Benî Kureyzâ kabilesinin müslümanlarla, Mekke ve Medine'deki müşriklerle ve diğer yahudilerle ilişkilerini tespit ederek Benî Kureyzâ Gazvesi'nin sebeplerini ve sonuçlarını ortaya koymak, bu konuda yapılan yorumları objektif, bilimsel, eleştirel ve karşılaştırmacı bir metot izleyerek tahlil etmektir.
Özet (Çeviri)
While preparing our thesis named as“Banû Qurayza Battle; Causes and Consequences”, we primarily aim to correct the deficiencies and then re-evaluate this subject by regarding the opinions of the western scientist and muslim researchers. The Islamic State of Medina, each initiative regarding the indulgence, forgiveness, tolerations to Jews who pose danger in terms of internal and external security, goes down the drain every time. Therefore this situation leads to the rising of punitive actions. Banû Nadîr jews were spared and banished from Medina in response to their promises that they would not have any action against Islam. However they provoked 10 thousand of Ahzâb people to siege Medina, and this provocation leads the Banû Qurayza jews to break their promises and to support the Benî Nadîr jews for sieging the Medina. Thus, this event mandated the Banû Qurayza Battle. In accordance with the orders of Allah, Banû Qurayza Battle was occured immediately after the removal of Medina siege. Prophet was subjected to the severe criticism by western scientist and anti-Islam people in subsequent periods, because of the penalty as a result of the Battle where the most of the human casualties were occured. Some of the criticism belong to Sa'd b. Muâz who is accepted as a referee by the parties. Our aim is to reveal the causes and consequences of Banû Qurayza Battle by identifying the relationship between Banû Qurayza tribe and Muslims, pagans in Mecca/Medina, Jews and is to analyze the reviews on this subject by using an objective, scientific, critical and comparative method.