Matematik öğretmenlerinin yılmazlık düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi
A research on resi̇li̇ence of mathematics teachers according to some variants
- Tez No: 415839
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN IZGAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yılmazlık, Yılmazlık Düzeyi, Matematik Öğretmeni, Ortaokul, Lise, Resilience, level of resilience, math teacher, secondary school, high school
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmada matematik öğretmenlerinin okul türü, cinsiyet, yaş, medeni durum, mesleki kıdem ve okulun bulunduğu yerleşim yeri gibi bağımsız değişkenlerinin yılmazlık düzeylerine etkisi incelenmiştir. Araştırma genel tarama modelinde yapılmıştır. Araştırmanın evreni Gümüşhane ve Bayburt illerindeki ortaokul ve liselerde görev yapan matematik öğretmenlerinden oluşmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu ise bu illerde bulunan 169' u ortaokul ve 76' sı lisede görev yapan toplam 245 matematik öğretmenidir. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu ve Yılmazlık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklem t testi, mann-whitney u testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), tukey post hoc testi kullanılmış, önem derecesi .05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmanın bulguları; okul türü ve okulun bulunduğu yerleşim yeri değişkenlerine göre araştırıcı olma alt boyutunda, medeni durum değişkenine göre öngörü alt boyutunda ve mesleki kıdem değişkenine göre lider olma alt boyutunda istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde gruplar arası farklılık olduğu sonuçlarını ortaya koymaktadır. Cinsiyet ve yaş değişkenlerine göre yılmazlık düzeylerinde gruplar arası farklılaşma olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın bulguları ışığında öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this examination effects of math teachers' autopsy variables like types of the school, gender, age, martial status, occupational seniority and settlement of the school has been examined on the levels of the resilience. Examination is prepared in general scanning model. Examination includes secondary and hihg school math teachers who study in Gümüşhane and Bayburt cities. Working group of the examination is totally 245 math teachers that 169 of them study in secondary school and 76 of them study in high school in these two cities. Personal knowledge form and resilience criterion is used for collecting the data. To analyse the data autopsy independent sample t test, mann-whitney u test, one directional analysis of variance (ANOVA), Tukey Post Hoc Test is used and level of signifance is accepted as 05. Diagnoses of the examination are giving these results that; there are statistically meaningful differences in the basement of being researcher according to settlement variables,in the basement of prevision according to martial status variables,and in the basement of leadership according to occupational seniority variables .There is no difference on the levels of the resilience according to gender and age variables. Suggestions are improved by the diagnoses of the examination.