Hz. Âişe'nin hayatı, şahsiyeti ve İslâm tarihindeki yeri
The life of Aisha, personality and her place in İslamic history
- Tez No: 415864
- Danışmanlar: PROF. DR. KASIM ŞULUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Hz. Âişe, Evlilik Yaşı, İfk Hadisesi, Cemel Savaşı, Sahâbe, Muâviye b. Ebû Süfyân, Aisha, Marriage age, accusation of adultery (ifk), Camel (jamal) war, Companion, Muaviya b. Abu Sufyan
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu araştırmanın konusu, tarihî bir şahsiyet olarak Hz. Muhammed'in üçüncü eşi Hz. Âişe'dir. Araştırmanın amacı, Hz. Âişe'nin hayatı, şahsiyeti, bir hanım olarak dönemin sosyal ve siyasî hayattaki konumunu tespit edip incelemektir. Bu bağlamda, Hz. Âişe'nin Hz. Muhammed'in aile hayatındaki yeri, Müslümanlarca İslâm Dini'nin ikinci kaynağı kabul edilen Sünnet'in gelecek kuşaklara aktarılması ve ilmî kişiliği ele alınmıştır. Araştırma sonucunda, Hz. Âişe'nin evlilik yaşının daha sonraki dönemlerde tartışmaya açıldığı belirlenmiştir. Hz. Âişe'nin evlilik esnasında o dönemin örfüne uygun olarak dokuz-on yaşlarında olduğu tespit edilmiştir. İfk hadisesinin toplumda tartışmalara yol açtığı, Hz. Muhammed'i üzdüğü ve bir bayan olarak Hz. Âişe'yi sarstığı belirlenmiştir. Cemel Vakʻası'nın Müslümanlar arasında meydana gelen ilk iç savaş olarak tarihe geçtiği, Hz. Âişe adına siyasî başarısızlıkla sonuçlandığı, onun, bu savaşın meydana gelmesine çok üzüldüğü ve daha sonra siyasî faaliyetlerden uzak durmasına yol açtığı vurgulanmıştır. Buna rağmen, Hz. Âişe'nin siyasî olaylarda görüş beyan etmekten çekinmediği, bu bağlamda, Emevî halifesi Muâviye b. Ebû Süfyân'a tepki gösterdiğine, adaletli olmasını ve önceki halifelerin yolundan gitmesi gerektiğini söyleyerek onu uyardığına işaret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the life of Aisha, the third wife of the prophet Muhammed. It aims to find out her life, personality, her place as a woman in the social and political life of the time. Her place in the life of Muhammed, scientific personality and her transmission of hadith to the next generations are further explored. The research has indicated that her marriage age was not disputed at the time of her marriage, rather it became a subject of discussion in later periods. However, it has been underlined that she was nine or ten years old when she married to the Prophet. It has further indicated that the ifk (accusation of adultery) encounter brought about a real problem to the society which caused Muhammed to sorrow and shuttered Aisha. It has also revealed that Jamal (camel) war was the first war among Muslims, Aisha lost the war, which caused her to sorrow and to isolate herself from the political affairs. It has been underscored that despite her isolation herself from the daily politics, she did not hesitate to issue political declarations such as warning Muaviya b. Abu Sufyan, a Caliph of Umayyads, to be just and to follow the footsteps of the earlier Caliphs.