Adana (Seyhan) milletvekilleri ve siyasi faaliyetleri (1920-1960)
Adana (Seyhan) deputies and their political activities(1920-1960)
  1. Tez No: 415865
  2. Yazar: TEKİN İDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ ÇEVİKEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, Seyhan, Kozan, Cebelibereket, TBMM, Milletvekili, Siyaset, Adana, Seyhan, Kozan, Cebelibereket, TBMM, Deputy, Politics
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 492
Özet
Bu çalışmada, 1920-1960 yılları arasındaki 11 yasama dönemi içerisinde görev yapan Adana, Cebelibereket ve Kozan milletvekillerinin TBMM'deki siyasi faaliyetleri ele alınmaktadır. Bu araştırma ile bu dönemde görev yapan bu yöre milletvekillerinin biyografileri, meclisteki takrir, teklif, önerge, vd. yasama faaliyetleri ile bölgenin gelişimine ve Türkiye siyasal yaşamına katkılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, 1920-1960 yıllarını kapsayan 40 yıllık dönemde araştırmaya konu teşkil eden milletvekillerinin siyasal yaşamda faal olarak görev aldıkları ve çalışmalarıyla sadece siyasi değil, sosyal, iktisadi ve kültürel yaşamın gelişmesine ciddi katkılar sağladıklarını göstermiştir. Bu milletvekillerinin hükümet üyeliği, parti genel başkanlığı, parti genel sekreterliği, sivil toplum örgütü yöneticiliği gibi üst düzey yönetimlerde görev aldıkları tespit edilmiştir. TBMM'deki yasama faaliyetlerinde kanunların düzeltilmesi gibi lehte çalışmalarının yanında bazı kanunların reddedilmesi yönünde de oy kullandıkları belirlenmiştir. Seyhan nehrinin ıslah edilmesi, tarım alanlarının halka açılması, tarımsal alet ve tohum gibi desteklerin sağlanması, Çukurova Üniversitesinin kurulması gibi ekonomik, sosyal ve eğitim alanında çalışmalar yaptıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines political activities of the deputies of Adana, Cebelibereket and Kozan who served between 1920 and 1960 during 11 legislative sessions at Grand National Assembly of Turkey. It aims to find out biographies, declarations, proposals, motions and other legislative activities of these local deputies who served during this term at the Assembly and their contribution to the development of the region and Turkish political life. The study has shown that the above-mentioned deputies who served during the 40-year period between 1920 and 1960 were actively involved in political life and contributed seriously not only to the political development but also social, economical and cultural life of the region. It has further indicated that these deputies served in senior management posts such as government membership, party leadership, secretary general, and governorship of non-governmental organizations. It has been underlined that they participated in the law making sessions of Grand National Assembly of Turkey in drafting bills and voting 'no' for some statutes. It has been found out that they played a significant role in the economical, social and educational development of the region, such as rehabilitation of the River of Seyhan, opening cultivated land to public, sponsoring agricultural equipment and seeds and founding Çukurova University.