Müsennâ B. Hârise'nin hayatı ve İslâm tarihindeki yeri
The life of Musenna B. Harise and his place in Islam history
  1. Tez No: 597079
  2. Yazar: SÜMEYYE KARMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ KAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Müsennâ b. Hârise, İslâm Tarihi, Şeybânoğulları, Köprü Savaşı, İran…, Musenna b. Harise, History of Islam, Seybanogulları, Bridge War, Iran
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Hz. Peygamber döneminde Müslüman olan, Hz. Ebû Bekir ve Hz. Ömer dönemlerinde İran'ın fethi ile ismi özdeşleşen Müsennâ b. Hârise; Hulefâ-i Râşidîn döneminin önemli kumandanlarındandır. Bekr b. Vâil kabilesinin Şeybânoğulları kolundan olan Müsennâ b. Hârise, İran fatihleri arasında önemli bir yer teşkil eder. Özellikle Köprü Savaşı'ndaki başarısı ve Kâdisiye Savaşı öncesi Sa'd b. Ebî Vakkâs'a yapmış olduğu tavsiyeler bu savaşın kazanılmasını sağlamıştır. İslâmiyeti kabul ettikten sonra vefâtına kadar kendisine verilen her kademedeki görevi asker ve komutan olarak yerine getirmiş ve bu görevlerinde de en üstün başarıyı göstermiştir. Asker olarak komutanlarıyla, komutan olarak da askerleriyle iyi bir diyalog halinde olan Müsennâ b. Hârise kendisinden sonraki asker ve komutanlara da güzel bir örnek olmuştur. Kendisine verilen diğer bütün görevleri küçümsemeden ve aksatmadan yerine getirmiş; İslam Tarihinde Müsennâ b. Hârise ismi bir alem olmuştur. Çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Müsennâ b. Hârise'nin İslâm öncesi hayatı, doğumu, nesebi, kabilesi, İslâmı kabul etmeden önceki faaliyetleri, Müslüman olması ve Hz. Peygamber (s.a.s.) dönemindeki yeri incelenmiştir. İkinci bölümde Hulefâ-i Râşidîn dönemindeki faaliyetleri, Hz. Ebû Bekir ve Hz. Ömer döneminde katılmış olduğu savaşlara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise şahsiyeti ve vefâtı ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Musenna b. Harise, who became Muslim in the period of Hz. Mohammad and also was identified with conquest of Iran in the period of Hz. Ebu Bekr and Omar, is one of the most important commanders of Hulefai Rasidin Period. He is from the branch of Seybanogulları of Bekr b. Vail tribe. Musenna b. Harise constitutes an essential place among the conquerors of Iran. Especially his victory in Bridge War and his advices to Sa'd b. Ebi Vakkas before Kadisiye War ensured the victory in this war. After he embraced Islam and until his death, he performed each duty which was given to him as a commander and soldier and he became very successful in these tasks. Musenna b. Harise, who had a good relationship with his commanders when he was soldier and as the same with his soldiers when he was commander, served a nice model to following soldiers and commanders. By performing each task without throwing back and underestimating, he took a vital part in History of Islam. Our study consists of three parts. In the first part, the life of Musenna b. Harise before Islam, his birth, ancestor, tribe, his activities before embracing Islam, his entrance to Islam and his place in the period of Hz. Mohammad have been analyzed. In the second part, his activities in Hulefai Rasidin Period and the wars he had joined in the period of Hz. Ebu Bekr and Omar were handled. In the third part, his personality and death were given place.