Karaali Köyü monoğrafyası
The monography of Karaali Village
- Tez No: 415868
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKADİR GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Şanlıurfa, Karaali, Seracılık, Jeotermal Turizm, Tarımsal Faaliyetler
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada, Karaali Köyü'nün fiziki, beşeri, ekonomik coğrafya özellikleri ve coğrafi yapısının orada yaşayan insanlarla olan etkileşimi incelenmiştir. Köyün potansiyelinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma, Karaali Köyü'nün oldukça eski bir yerleşim yeri olduğunu, 1993 yılında bulunan jeotermal kaynak ve daha sonra uygulamaya konulan Güneydoğu Anadolu Projesi ile köyün tarımsal üretiminin arttığını göstermektedir. Kalifiye eleman eksikliğinin, alt yapı yetersizliğinin, pazarlama sorunlarının köyün gelişimini olumsuz yönde etkilediği belirlenmiştir. Bu sorunlar giderildiğinde, üretimin artacağı ve buna bağlı olarak refah seviyesinin daha da yükseleceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the physical, human and the economical geography features of Karaali village, and the impact of geography on residents. It aims to discover the potential of village. This study has shown that Karaali village is an old settlement and that geothermal water which was discovered in 1993, and Southeast Anatolian Project (GAP) increased its agricultural production. The lack of qualified staff, insufficient infrastructure, marketing problems have negatively affected the development of the village. It is thought that the rate of welfare and production will increase when these problems are solved. KEY WORDS: Şanlıurfa, Karaali, Greenhouse activities, Geothermal Tourism, Agricultural activities.