II. Meşrutiyet Döneminde Tanin gazetesi (1908-1909)
Tanin newspaper During II. Constitutionalism (1908-1909)
  1. Tez No: 415872
  2. Yazar: EMİN DALMİŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM İSLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Basın, Tanin Gazetesi, Hüseyin Cahit, II. Meşrutiyet, İttihad ve Terakki Cemiyeti, Press, Tanin Newspaper, Hüseyin Cahit, II. Constitutionalism, Committee of Union and Progress
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Bu çalışmada, II. Meşrutiyet Döneminde 1908 yılında yayıma başlayan Tanin Gazetesinin 1908 – 1909 yılları arasında yayımlanan 1 – 249 sayıları incelenmiştir. Tanin Gazetesi'nin inceleme konusu olan dönemde tarihsel ve toplumsal olaylara bakışının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışma, Tanin Gazetesi'nin 1908 - 1909 yılları arasında basın ve sosyal hayat algısına yeni bir boyut kazandırdığını ortaya çıkarmıştır. Gazetede, hürriyet, adalet ve eşitlik fikirlerinin düşünce özgürlüğü bağlamında etkin şekilde yer aldığı tespit edilmiştir. Bu dönemde gazetenin, önemli bir propaganda ve kamuoyu oluşturma aracı olarak kullanıldığı belirlenmiştir. Bu gazete, her ne kadar İttihad ve Terakki Cemiyetini destekler nitelikte bir yayın yapmış olsa da başyazar Hüseyin Cahit öncülüğünde zaman zaman Cemiyeti eleştirdiğine de rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the issues 1 – 249 of Tanin newspaper which started to be published in 1908 during II. Constitutionalism. It aims to find out the approach of Tanin newspaper to the historical and social events during the period under study. The study has revealed that the Tanin newspaper provided a new dimension to the perceptions of press and social life between 1908 and 1909. It has further indicated that in terms of freedom of thought, the concept of freedom, justice and equality were frequently used in the newspaper. It has been found out that the newspaper was used as an important tool in propaganda and forming public opinion during this period. Although, the newspaper was in favor of the Committee of Union and Progress (İttihad ve Terakki Cemiyeti), its editor Hüseyin Cahit sometimes criticized the Committee.