Türkiye'deki sivil havaalanlarında güvenlik hizmetlerinin yönetsel başarısını etkileyen sorunların belirlenmesine yönelik bir araştırma
A research on determining issues on security services' administrative success at civil airports in Turkey
- Tez No: 415895
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENDER GEREDE, YRD. DOÇ. DR. NALAN ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sivil Havacılık Güvenliği, Havaalanı Güvenliği, Sivil Havacılık Yönetimi, Nitel Araştırma, Civil Aviation Security, Airport Security, Civil Aviation Management, Qualitative Research
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Hava taşımacılığının başlangıç ve bitiş noktası olan havaalanlarında sunulan güvenlik hizmetleri, havacılık güvenliğine yönelik yasadışı olayların önlenmesi açısından kritik öneme sahiptir. Bununla birlikte havaalanı güvenlik hizmetleri, hava taşımacılığının sağlamış olduğu hız ve konfora ilişkin faydaların azalmasına da neden olabilmektedir. Bu kapsamda havaalanı güvenlik hizmetlerinin başarısının artırılması hem havacılık güvenliğinin hem de yolcu memnuniyetinin sağlanması açısından gereklilik olarak ortaya çıkmaktadır. Bu doğrultuda havaalanlarında sunulan güvenlik hizmetlerinin başarısı, havacılık güvenliği unsurlarının (insan, güvenlik sistem ve cihazları) etkin ve verimli bir biçimde yönetilmesine bağlıdır. Bu araştırmanın amacı, yukarıda sözü edilen gerekliliklerin sağlanabilmesi adına havaalanı güvenlik hizmetlerinin yönetsel başarısını etkileyen sorunların belirlenmesi ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin geliştirilmesidir. Araştırmada nitel araştırma deseni benimsenmiştir. Veri toplama aracı olarak, yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler, amaçlı örneklem yöntemiyle seçilen Emniyet, Özel Güvenlik ve Gümrük Muhafaza Teşkilatında farklı görev ve pozisyonlarda bulunan katılımcılarla gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen nitel veriler tümevarımsal yöntemle analiz edilmiş, araştırma sorusu kapsamında bulgular tanımlanmış ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda havaalanı güvenlik hizmetlerinin yönetsel başarısını etkileyen sorunlar; havaalanı güvenlik hizmetlerinde farklı kurum/kuruluşların görev alması, havacılık güvenliğinin branşlaşma alanı olmaması, mevzuattan kaynaklanan sorunlar, denetimlerden kaynaklanan sorunlar, paydaşlara özgü sorunlar, havacılık güvenliği eğitimleri ve güvenlik adanmışlığı temaları altında değerlendirilmiştir. Temalar ayrı ayrı açıklandıktan sonra, temalar arası ilişkilere değinilerek sorunlara genel bir bakış açısı kazandırılmış, potansiyel tehlike olarak nitelendirebileceğimiz bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Security services at airports which are starting and finishing point of air transportation are critically important for preventing illegal acts against aviation security. On the other hand, it is also responsible for reducing benefits of air transportation such as comfort and speed. Therefore, ensuring success of airport security services is a necessity for aviation security and passenger satisfaction. Accordingly, the success of security services at airports rely on managing aviation security elements (human, security system and equipment) efficiently and productively. The aim of this study finds out issues related to airport security services administrative success and to develop solutions to these issues. In this research, qualitative research method was utilized. As the data collection tool, semi-structured interview method was applied. Semi-structured interviews were carried through purposive sampling method by choosing participants from law enforcement agency, private security force and customs enforcement agency. The qualitative data obtained in the end of research was analyzed through inductive method and within the context of research question, findings were identified and interpreted. In the end of research, issues affecting airport security services' administrative success themes include different organizations involving in airport security services, lack of aviation security specialisation, issues related to regulations, issues related to audit, issues exclusive to shareholders, aviation security training and security to commitment. After explaining themes separately, relationships between themes were mentioned and provided with issues general overview. Lastly, solution suggestions were introduced for these issues, in other words potential hazards.