Müşteri ilişkileri yönetiminde iş zekâsı ve özel bankacılıkta bir uygulama
Customer relationship management in business intelligence and a private banking application
  1. Tez No: 415897
  2. Yazar: FİKRİYE ÇİĞDEM ÇERÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL HAKAN KAĞNICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM), Veri Madenciliği, Müşteri Segmantasyonu, Kümeleme Analizi, İş Zekası, Bankacılık, Customer Relationship Management (CRM), Data Mining, Customer Segmentation, Cluster Analysis, Business Intelligence, Banking
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Artan rekabet koşulları işletmeleri müşteri ilişkileri yönetimi odaklı olmaya itmiştir. Müşteri odaklı yönetim günümüz şartlarında ancak iş zekâsı modellerinin kullanılması ile mümkün olabilecektir. Müşterilerin tipik davranışlarının izlenmesi ve kayıt altına alınması sürecinde büyük veri yığınları oluşmuş ve bu yığınlardan veri madenciliği teknikleri kullanılarak müşteri profiline dair anlamlı bilgilerin çıkarılması önem kazanmıştır. Elde edilen bilgi işletme yöneticilerinin kararlarını etkileyebilecek niteliktedir. Yapılan bu çalışmada bir banka için değeri yüksek müşterilerin gelişmiş veri madenciliği teknikleri kullanarak müşteri bölümlemesi (kümeleme analizi) yapılmış ve bu müşteri bölümleri için müşteri sadakatini ve cüzdan payını arttırıcı tavsiyeler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Increased competition has forced businesses to focus on customer relations management. On present conditions, this customer oriented management is possible only by using business intelligence models. During the monitoring and recording processes of typical customer behaviors, large data stacks are obtained and deducing significant information about customer profile from this data by using data mining has gained importance. Gathered information is able to affect business managers' decisions. In this study, a customer segmentation (cluster analysis) of high-value customers of a bank has been made by using advanced data mining techniques and advices on increasing customer loyalty and wallet share have been given.