Müşteri ilişkileri yönetiminde iş zekası uygulamaları
Business intelligence applications in customer relationship management
  1. Tez No: 367781
  2. Yazar: AYŞE BİLGİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR HOŞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Müşteri ilişkileri yönetimi, iş zekası, iş zekası uygulamaları, veri madenciliği, Customer relationship management, business intelligence, business intelligence applications, data mining
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tezde, iş zekası tekniklerinin müşteri ilişkileri yönetiminde kullanımının incelenmesi ve müşteri verisiyle beslenen örnek bir iş zekası sistemi kurulması hedeflenmiştir. Öncelikle müşteri ilişkileri yönetimi ve iş zekasının temel kavramları ve yöntemleri incelenmiş; daha sonra geliştirilen örnek iş zekası sistemi anlatılmıştır. Hazırlanan iş zekası sistemi; SSIS paketleri, OLAP küpleri, veri madenciliği yapıları ve bütün bu yapılarla elde edilen bilginin son kullanıcıya görsel olarak sunulması için hazırlanmış web tabanlı portalden oluşmaktadır. Sistemde yer alan bir diğer uygulama ise, iş zekası sistemine veri sağlayan bir OLTP sistemi olan ve ürün, müşteri ve müşterilerin satınalma bilgilerinin bulunduğu web uygulamasıdır. Web uygulamaları ASP.NET ve C# kullanılarak kodlanmıştır. Veri tabanı yönetim sistemi olarak MS Sql Server 2008 R2, iş zekası yapıları için ise MS Sql Server Analysis Services ve Sql Server Integration Services kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to examine the use of business intelligence application in customer relationship management and to construct a business intelligence system that is fed by customer information. First, the basic concepts and methods of customer relationship management and business intelligence are examined, afterwards sample business intelligence system for customer relationship management is described. This sample business intelligence system consists of SSIS packages, OLAP cubes, data mining structures and a web application that is designed for visualizing information discovered with business intelligence components. Another web application in this system is an OLTP system which provides data to business intelligence applications and manipulates product, customer and order data. ASP.NET and C# are used for coding these web applications. MS Sql Server 2008 R2 is used as database management system and MS Sql Server Analysis Services and Sql Server Integration Services are used for business intelligence structures.