Olympos kazısı cam buluntuları
Olympos excavation glass finds
- Tez No: 702533
- Danışmanlar: PROF. DR. B. YELDA OLCAY UÇKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
- Anahtar Kelimeler: Olympos, Bizans, Cam, Aydınlatma, Kandil, Olympos, Byzantine, Glass, Lighting, Candle
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 288
Özet
Antalya ilinin Kumluca ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve Likya Birliği'nin önemli kentlerinden birisi olarak kabul edilen Olympos Antik Kenti'nde, 1991-2019 yılları arasını kapsayan kazı çalışmaları sırasında ele geçen cam buluntular, tezin konusunu oluşturmaktadır. Kentin topografik konumundan dolayı, cam buluntular, Kuzey Kent ve Güney Kent olarak iki başlık altında değerlendirmeye alınmıştır. Olympos'un tarihsel süreci Helenistik dönem ile başlamış, Roma Dönemi, Erken Hristiyanlık ve son olarak Erken Bizans dönemine kadar arkeolojik veri tabakasına ulaşılmıştır. Mevcut arkeolojik çalışmalara göre Olympos'taki kentsel ölçekteki yaşam, M.S. 7. yüzyılın ikinci yarısı itibariyle sonlanmıştır. Erken Bizans dönemine ait mimari kalıntıların üzerinde herhangi bir modern yerleşim bulunmaması başka bir dönem evresine dair kesin bir veri henüz bulunmamıştır. Cam buluntuların büyük bir çoğunluğu kırık parçalar halindedir. Buluntuların değerlendirme ölçütleri, buluntu yeri, tabaka, renk, form, boyut, yapım-süsleme tekniği ve malzeme niteliği olmuştur. Olympos camları, kentin içinde yer alan tüm yapı bazında incelenmesi ardından Likya bölgesi ve diğer benzer örneklerin karşılaştırılmasıyla tez çalışması tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is the glass findings obtained during the excavations between 1991 and 2019 in the Ancient City of Olympos, which is located within the borders of Kumluca district of Antalya and is considered one of the important cities of the Lycian Union. Due to the topographic location of the city , glass finds have been evaluated under two headings as Northern City and Southern City. The historical process of Olympos started with the Hellenistic period, and the archaeological data layer was reached until the Roman Period, Early Christianity and finally the Early Byzantine period. According to the current scale archaeological work in urban life in Olympos ended at AD.7 th century's second half. The fact no definitive evidence yet for modern settlements on the architectural remains belonging to the early Byzantine period explain no more allocation has been made on city ever since. Most of the glass finds are in the form of broken pieces. The evaluation criteria of the finds were the site, layer, color, form, size, construction-decoration technique and material quality. After examining the Olympos glasses on the basis of the finds of whole building in the city, the thesis study was completed by comparing the Lycian region and other similar examples.