Türk Silahlı Kuvvetlerinde ayırma cezası
Dismiss penalty in the Turkish Armed Forces
- Tez No: 415900
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Türk Silahlı Kuvvetleri, Ayırma cezası, disiplin, Yüksek Disiplin Kurulu, ilkeler
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Türk Silahlı Kuvvetlerinde Ayırma cezası başlığını taşıyan çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Bu konuyu seçmemizin nedeni mevzuatımızda, önceleri disiplin ve ahlaki durum nedeniyle Yüksek Askeri Şura kararına dayanan ihraç yönteminin son bulduğunu anlatmak ve yeni TSK Disiplin Kanunu ışığında Silahlı Kuvvetlerde Ayırma cezası verebilecek tek ve yetkili organ olan TSK Yüksek Disiplin Kurulları'nın(YDK) görev, yetki, çalışma, usul ve esaslarını ortaya koymaktır. Tezimizin ilk bölümünde, disiplinin TSK açısından ne anlam ifade ettiği, çok farklı şekillerde ortaya konan disiplinin tanımı ve farklı tasnifleriyle disiplin çeşitleri belirtilmiştir. Özelde ayırma cezasının genelde askeri disiplin hukukunun kaynakları ortaya konulmuştur. Disiplin suçu ve disiplin cezasının öğretideki farklı tanımlarına yer verilmiş ve son olarak disiplin suç ve cezalarına hâkim olan temel ilkeler ortaya konulmaya çalışılmıştır. Tezimizin ikinci bölümünde ise askeri disiplin suç ve cezalarının türlerine değinilmiştir. Bu disiplin cezalarından sırasıyla uyarma, kınama, hizmete kısmi süreli devam, aylıktan kesme, hizmet yerini terk etmeme ve oda hapsi cezalarını gerektiren disiplinsizlikler ortaya konulmuştur. Yine burada kimi disiplin cezalarını gerektiren eylemler de kısaca irdelenmiştir. Tezimizin son bölümünde ise YDK'nın teşkil yapısı ele alınmıştır. TSK'dan Ayırma cezasını gerektiren disiplinsizliklere değinilerek yeni bir ayırma yöntemi olan Ceza Puanı ve Ceza Sayısı Sisteminden ayrıntılı şekilde bahsedilmiştir. TSK'dan Ayırma cezası verilmesine ilişkin usuller ele alındıktan sonra, YDK'nın toplanması ve görüşme usulleri ile alabileceği kararlara yer verilmiştir. YDK'nın alabileceği kararların yerine getirilmesi ve sonuçlarına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our study is with the title of the dismiss penalty in the Turkish Armed Forces (TAF) consists of three main sections. The reason why we choose this topic is to tell the end of dismiss process based on the decision of the Supreme Military Council because of discipline and moral status in legislation and in the light of new Armed Forces Discipline Act to determine the duties, authority, work, the procedures and principles of Turkish Armed Supreme Disciplinary Committee (SDC) that is the single and only authorized organization. In the first chapter of our thesis, it's indicated that what discipline means in terms of TAF, the definition of discipline laid down in many different ways and with different definition of discipline types. It's indicated the source of dismiss penalty in specific and in general military discipline. The different definitions of the discipline penalty and the discipline offence in doctrine are given and finally the basic principles which are related to discipline offence and penalty are tried to explain. In the second part of our thesis, it has discussed the types of military discipline offences and serve part-time attendance, salary cut, no leaving the service location and the room imprisonment had brought up. However, some actions that require disciplinary action were also discussed briefly here. In the final chapter of our thesis, the organizational structure of SDC is discussed. Referring to the indiscipline that requires the dismiss penalty from TAF, a new method of dismiss and penalty points and number of penalty system are discussed detailed. After discussing dismiss procedures from TAF, establishing of SDC, meeting procedures and the decision to be taken by SDC are devoted. The fulfillment of the decision to be taken by SDC and the results are discussed. Keywords : Turkish Armed Forces, dismiss penalty, discipline, Supreme Disciplinary Committee, principles.