Endüstriyel pazarlarda ilişki kalitesinin öncülleri ve ardılları
Antecedents and successors of relationship quality in industrial markets
- Tez No: 415905
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİHE FİGEN ERSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Pazar, Güven, Hizmet Kalitesi, Firma itibarı, Benzerlik, İlişki Kalitesi, Bağlılık, Industrial markets, trust, service quality, firm reputation, similarity, relationship quality, commitment
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Bir ülkenin kalkınmasında önemli bir rol oynayan endüstriyel pazarlar, uzun vadeli ve kaliteli ilişkilerin tercih edildiği pazar türlerinden biridir. Endüstriyel pazarlarda alıcı ve satıcı arasında uzun dönemli olması istenen ilişkilerin kalitesine etki eden öncüllerin belirlenerek, bu ilişki kalitesinin ardıllarının ortaya çıkarılması, bu çalışmanın ana amacını oluşturmaktadır. Güven, hizmet kalitesi, firma itibarı ve benzerlik kavramlarının ilişki kalitesi üzerine etkisi incelenmiş ve ilişki kalitesinin bağlılığa neden olup olmadığı araştırılmıştır. Bu değişkenlerin ayrıca, bağlılık üzerine dolaylı etkileri de analiz edilmiştir. Kişiler arasındaki benzerliğin, endüstriyel pazarlarda kurulan ilişkinin kalitesine ve taraflar arasındaki bağlılığa etki edip etmediğini araştırmak amacıyla benzerlik değişkeninin etkisi özellikle araştırılmaya çalışılmıştır. Analizler sonucunda, benzerlik değişkeni ile ilişki kalitesi ve bağlılık arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Yapılan analizler ile benzerlik değişkeni üç faktöre indirgenerek; iş anlayışı benzerliği, sosyal benzerlik ve entelektüel benzerlik adı altında incelenmiş ve bunlarla ilişki kalitesi ve bağlılık arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Güvenin ilişki kalitesi üzerine olumlu etkisi doğrulanırken, bağlılık ile anlamlı bir ilişkisinin olmadığı ortaya çıkmıştır. Hizmet kalitesi ile itibar değişkenlerinin hem ilişki kalitesi hem bağlılık üzerine anlamlı bir etkilerinin olmadığı, ilişki kalitesi ile bağlılık arasında ise anlamlı ve güçlü bir ilişki olduğu ve ilişki kalitesinin bağlılığı etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Industrial markets which play an important role in development of a country are the kind of markets in which long-lasting and qualified relations are preferred. Determining the antecendents which affect the quality of long-term relationships between buyers and sellers in industrial markets forms the main aim of this study. In this study, the direct effects of trust, service quality, firm reputation and similarity on this relationship quality; indirect effects of these on commitment and the effects of relationship quality on commitment are analyzed. With the aim of searching if the similarity between people affect the relationship quality and commitment, the effect of similarity on these items is analyzed. Results of the study revealed that there are significant relations between relationship quality and commitment. The variable of similarity is reduced to three factors which are job perception similarity, social similarity and intellectual similarity and relations between these and relationship quality and commitment are found insignificant. The effect of trust on relationship quality is found significant and positive, but the effect of trust on commitment is found to be insignificant. The results of the study has shown that the effects of service quality and reputation on relationship quality and commitment are insignificant; but there is a strong relation between relationship quality and commitment.